Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sladké, šťavnaté broskyne

rss

Leto nie je skutočne letom až dokým neochutnáte sladké, mäkučké, šťavnaté a hlavne zdravé broskyne. Pôvodne sa pestovali v Číne, odkiaľ sa rozšírili hodvábnou cestou do Perzie, Európy a ďalej. Pestujú sa aj u nás, a to aj vrátane nektariniek, poddruhu broskýň s hladkou šupkou. Vďaka svojej chuti sa hodia na rôzne použitia - niektoré z nich sú najlepšie v koláčoch, iné v šalátoch, ďalšie sú skvelé na grilovanie, či priamo pod zub. 

Žlté broskyne

Pokiaľ sa povie slovo broskyňa, tento typ sa objaví človeku ako prvý pred očami. Žlté broskyne majú oranžovo-červeno sfarbený povrch so zlatistou dužinou. Ich chuť je sladká, mierne kyselkavá, čo sa však vyrovnáva, keď žlté broskyne dozrievajú. Pokiaľ ich chcete jesť v čerstvom stave, uistite sa, že sú zrelé. Pokiaľ sa vám zdajú pritvrdé, vložte ich na pár dní do papierového vrecka s niekoľkými otvormi. Ak chcete proces zrenia ešte urýchliť do vrecka vložte aj kúsok jablka. Ak z nich chcete upiecť koláč, použiť ich na zaváranie, či iné pochúťky, na tvrdosti nezáleží. Žlté broskyne totiž počas varu, alebo pečenia, mäknú a uvoľňujú svoju prirodzenú sladkosť.

Biele broskyne

Biele broskyne dostali svoj názov podľa farby dužiny - je jemne bledožltá. Povrch je bledoružový. Chutia sladko, mierne akoby kvetinovo, zvyčajne sú menej kyslé ako žlté broskyne - takže či sú mäkké alebo tvrdšie, majú tendenciu byť sladké. Vzhľadom na to, že sú vo všeobecnosti mäkšie ako žlté, neodporúčajú sa na varenie, ani dlhé pečenie. Mohli by sa totiž stať kašovitými. Sú preto skôr určené na priamu konzumáciu. 

Ploché broskyne

Ploché broskyne pripomínajú svojim vzhľadom donut. Majú veľmi malé kôstky, ich dužina je takmer biela a na povrchu sú svetložlté s červenkastým zafarbením. Sú veľmi sladké, šťavnaté s intenzívnou broskyňovou vôňou a chuťou. Tento druh nie je potrebné nijako upravovať, najlepší je čerstvý.

Nektarinky

Ako sme už spomínali v úvode, nektarinka je poddruhom broskyne s hladkou pokožkou. Keď je zrelá, má šťavnatú dužinu s medovou sladkosťou. Navyše je nektarinka výborným ovocím pokiaľ držíte diétu, alebo chcete schudnúť. Nachádza sa v nej totiž až 80% vody. Okrem toho je plná vlákniny, čím udržuje pocit nasýtenosti. Len jedna nektarinka denne dokáže pokryť dávku vitamínu A, B a C.

 

Zdroj obrázkov: goodhouskeeping.com

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz