Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Aby broskyňa rodila každý rok

rss

Máte na záhrade broskyňu a chcete aby vám rodila každý rok? To by chcel asi každý.  Ovocie z vlastnej záhrady je nenahraditeľné. Nie je 100% krásne, ale chuť, výživová hodnota  a žiadne chemické postreky z neho robia prírodný liek.  Využiť ho môžeme rôznymi spôsobmi, či už ako čerstvé ovocie, ktoré je najzdravšie, alebo ho môžeme zavariť, urobiť ovocnú šťavu, použiť do ovocných šalátov, tort alebo pri väčšom množstve z neho spraviť koncentrovanejšiu formu.

„Broskyne patria k najobľúbenejším ovocným stromom u nás, ich pestovanie však nie je jednoduché a potrebuje zvýšenú starostlivosť. Týmto stromom najviac vyhovuje kotlovitá koruna s tromi alebo štyrmi základnými kostrovými konármi. Veľmi dôležité pre priaznivý rozvoj tohto stromu je, že každý rok z neho zrežeme čo najviac starého dreva. Preto by mal byť rez razantný, Na kostrových konároch režeme na vonkajší púčik, čím zabránime, aby nám prehustla koruna stromu. Jednoročné výhonky na kostrových konároch skrátime o polovicu. Začiatočníci väčšinou nevedia, že rez kvetných pukov sa robí v období kvitnutia a broskyňa je orezaná správne, keď zrežeme až 60 percent týchto pukov! A najdôležitejšie na záver: letný rez pomáha stromku broskyne, že si vytvorí rodivý obrast ku kostrovému konáru.“

Po správnej starostlivosti o ovocné stromy si môžeme užívať domáce ovocie.  Ako sme už spomínali, využitie plodov ovocných stromov je hneď niekoľko. Ktorý si z nich vyberiete, necháme na vás.

Aby sme dosiahli ešte lepšiu úrodu, potrebujeme spraviť prebierku stromov. "Na každom dobre vyvinutom dlhšom jednoročnom výhonku sa ponechá päť až šesť plodov – vzdialenosť od seba 80 až 100 mm, aby ich oberačková veľkosť bola čo najväčšia. Veľmi dôležité je, aby na rodiacom výhone boli životaschopné vegetatívne puky vytvárajúce zdravú listovú plochu pre priebeh fotosyntetickej asimilácie."

Za rady ďakujeme p. prof. Hričovskému

https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz