
Získajte základný prehľad o potravinách s nízkym glykemickým indexom – je to prvý krok na ceste k lepšiemu zdraviu, prevencii pred cukrovkou, nadváhou a obezitou...
Potraviny s nízkym glykemickým indexom
To sú tie „pravé“ potraviny ktoré by mali tvoriť základ :) vašej stravy – zaraďujeme sem potraviny s glykemickým indexom (GI) nižším ako 55. Spoznáte ich aj podľa toho, že väčšinou nie sú príliš sladké – orientačne čím je potravina sladšia, tým je vyšší GI. Vďaka nízkemu glykemickému indexu dodávajú cukor do krvi pomaly a rovnomerne, prinášajú dlhodobý pocit sýtosti, nezaťažujú organizmus nadmernou tvorbou inzulínu. Všimnite si v nižšie uvedenom (neúplnom) zozname, koľko ich je – vychutnajte si tú pestrosť a maximálne ich vo svojom jedálničku striedajte.
Zoznam potravín s nízkym glykemickým indexom (spracované podľa Jumk.de):
arašidy | avokádo | bambusové klíčky |
bravčové plece a stehno | broskyne | brokolica |
brusnice | cesnak | cibuľa |
cuketa | droždie | čerešne |
černice | feferónka | figy (čerstvé) |
grapefruit | haring | horká čokoláda |
hovädzie | hrach | hríby |
hrušky | husacina | chren |
jablká (čerstvé) | jahňacina | jahody |
jogurt (biely) | kakao | kaleráb |
kapor | kapusta | kel |
kačacie mäso | karfiol | kokosový orech |
kuracie mäso | lieskovce | losos |
makrela | maliny (čerstvé) | mandarinky |
mandle | mangold | marhule |
maslo (konzumáciu nepreháňať) | mlieko | morčacie mäso |
mozarella | mrkva (surová) | nektarinky |
obilné klíčky | ocot | olivy |
orechy | paprika | paradajky |
paradajková omáčka | paradajkový pretlak | párky (konzumáciu nepreháňať) |
parmezán | pažitka | pistácie |
pomaranče | pstruh | pór |
púpava | rebarbora | reďkovka |
repa červená (v surovom stave) | raž | ríbezle červené aj čierne |
sardinky | sezamové semienka | slanina (konzumáciu nepreháňať) |
slivky | slnečnicové semienka | sója |
sušené jablko | syry (Eidam atď.) | šalát |
šošovica | špargľa | špenát |
šťuka | šunka (bravčová) | teľacie |
treska | tvaroh | uhorky (čerstvé aj kyslé) |
vajíčka | višne | zakysanka |
zeler | zeleninové šťavy | žerucha |
a klobása (tu vidíte, že sa nedá spoliehať len na glykemický index – zo zdravotného hľadiska záleží aj na ďalších faktoroch, klobásy a údeniny určite nie sú vhodné ku každodennej alebo nadmernej konzumácii). |
||
Pravidelná konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom (viac krát denne v menších porciách) pomáha predísť návalom hladu (vlčí hlad), prejedaniu sa a „neodolateľnej“ chuti na sladké. Na rozdiel od potravín s vysokým glykemickým indexom nedochádza k „rozkývaniu“ hladiny krvného cukru čo okrem iného chráni pankreas pred nadmernou tvorbou inzulínu. Ďalšou výhodou konzumácie potravín s nízkym glykemickým indexom je zlepšenie pracovných výkonov, lepšie sústredenie, získanie duševnej rovnováhy, lepší spánok. Aj pri týchto potravinách je však základnou podmienkou dôkladné žutie a čo najpestrejšie zloženie jedálnička.