Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Zoznam potravín s nízkym glykemickým indexom

rss

Získajte základný prehľad o potravinách s nízkym glykemickým indexom – je to prvý krok na ceste k lepšiemu zdraviu, prevencii pred cukrovkou, nadváhou a obezitou...

Potraviny s nízkym glykemickým indexom

To sú tie „pravé“ potraviny ktoré by mali tvoriť základ :) vašej stravy – zaraďujeme sem potraviny s glykemickým indexom (GI) nižším ako 55. Spoznáte ich aj podľa toho, že väčšinou nie sú príliš sladké – orientačne čím je potravina sladšia, tým je vyšší GI. Vďaka nízkemu glykemickému indexu dodávajú cukor do krvi pomaly a rovnomerne, prinášajú dlhodobý pocit sýtosti, nezaťažujú organizmus nadmernou tvorbou inzulínu. Všimnite si v nižšie uvedenom (neúplnom) zozname, koľko ich je – vychutnajte si tú pestrosť a maximálne ich vo svojom jedálničku striedajte.

Zoznam potravín s nízkym glykemickým indexom (spracované podľa Jumk.de):

arašidy avokádo bambusové klíčky
bravčové plece a stehno broskyne brokolica
brusnice cesnak cibuľa
cuketa droždie čerešne
černice feferónka figy (čerstvé)
grapefruit haring horká čokoláda
hovädzie hrach hríby
hrušky husacina chren
jablká (čerstvé) jahňacina jahody
jogurt (biely) kakao kaleráb
kapor kapusta kel
kačacie mäso karfiol kokosový orech
kuracie mäso lieskovce losos
makrela maliny (čerstvé) mandarinky
mandle mangold marhule
maslo (konzumáciu nepreháňať) mlieko morčacie mäso
mozarella mrkva (surová) nektarinky
obilné klíčky ocot olivy
orechy paprika paradajky
paradajková omáčka paradajkový pretlak párky (konzumáciu nepreháňať)
parmezán pažitka pistácie
pomaranče pstruh pór
púpava rebarbora reďkovka
repa červená (v surovom stave) raž ríbezle červené aj čierne
sardinky sezamové semienka slanina (konzumáciu nepreháňať)
slivky slnečnicové semienka sója
sušené jablko syry (Eidam atď.) šalát
šošovica špargľa špenát
šťuka šunka (bravčová) teľacie
treska tvaroh uhorky (čerstvé aj kyslé)
vajíčka višne zakysanka
zeler zeleninové šťavy žerucha

a klobása (tu vidíte, že sa nedá spoliehať len na glykemický index – zo zdravotného hľadiska záleží aj na ďalších faktoroch,

klobásy a údeniny určite nie sú vhodné ku každodennej alebo nadmernej konzumácii).

Pravidelná konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom (viac krát denne v menších porciách) pomáha predísť návalom hladu (vlčí hlad), prejedaniu sa a „neodolateľnej“ chuti na sladké. Na rozdiel od potravín s vysokým glykemickým indexom nedochádza k „rozkývaniu“ hladiny krvného cukru čo okrem iného chráni pankreas pred nadmernou tvorbou inzulínu. Ďalšou výhodou konzumácie potravín s nízkym glykemickým indexom je zlepšenie pracovných výkonov, lepšie sústredenie, získanie duševnej rovnováhy, lepší spánok. Aj pri týchto potravinách je však základnou podmienkou dôkladné žutie a čo najpestrejšie zloženie jedálnička.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz