Magazín - Reportáže a rozhovory - Všehochuť
Ako k nám prišiel tradičný Skalický trdelník? Upiecť ho môžete aj doma
Kto by nepoznal trdelník? Sladká dobrôtka z kysnutého cesta sa nám spája hlavne s jarmočným obdobím. Napríklad ale u našich susedov – hlavne Pražákov, nájdete trdelník celoročne takmer na každom rohu. Svojou vôňou láka najmä turistov, pre ktorých sa stal
Sušené alebo čerstvé ovocie?
So zimným obdobím prichádza aj čas, kedy stále menej a menej kupujeme čerstvé ovocie a viac prechádzame na sušené. Často krát však nevieme, či je to správne, alebo má sušené ovocie len tzv. placebo efekt. Ako to teda so sušeným ovocím v skutočnosti je?
Ker, ktorý kvitne v zime - hamamel
Hamamelis Virginiana, po slovensky Hamamel virgínsky je u nás pomerne neznámy ker. Prišiel k nám zhruba pred sto rokmi. Do Európy sa dostal vďaka zberateľovi rastlín Charlesovi Mariesovi, ktorý ho objavil v Ázií a priviezol ako veľkú raritu.
Datle - sladká energia
Ďatle sú pre nás zväčša len vianočnou záležitosťou. V sušenej podobe sa objavujú takmer na každom sviatočnom stole. Ich účinky sú však pre verejnosť aj naďalej neznáme. Ako to teda s nimi v skutočnosti je? Oplatí sa nám ich kupovať aspoň na sviatky?
Šalvia lekárska - proti zápalom aj na trávenie
Bylinka pôvodom z oblasti Stredozemného mora, trvalka, ktorá sa pomerne ľahko pestuje. Na svete jej existuje viac ako 500 druhov. U nás ju nájdete v rôznych podobách. Napríklad ako šalviu divotvornú, prírodnú drogu, alebo šalviu lekársku. Práve šalvia lek
Exotické figy - ovocie plné vitamínov!
V obchodoch sa z času na čas objavia rôzne zvláštne druhy exotického ovocia. Patria medzi ne aj figy. Poznáme ich skôr v sušenej podobe a azda každému z nás pripomínajú Vianočné sviatky. Kedysi nesmeli chýbať ani na jednom stole. Viete však, čo všetko ob
Čo robiť v októbri v záhradke ?
Aj keď je vrchol záhradkárskej sezóny už za nami, stále sa ešte nájde kopec prác, bez ktorých sa naše zeleninové a ovocné políčka nezaobídu. Pripomíname vám teda, čo pred zimou ešte stihnúť a určite na to nezabudnúť.
Šípky - jesenný liek!
Pamätáte si ešte na hrejivý ružovkastý čaj od starej mamy? „Vypi to, nenachladneš,“ hovorievala. Dnes už vieme, že to bol práve šípkový čaj, ktorý nás ochraňoval pred chorobami a dodával nám silu, keď sme sa premrznutí vrátili zo sánkovačky.
Viete, čo obsahujú huby?
Huby sú našou veľmi obľúbenou potravinou. Prechádzky po lese spojené s radosťou pri nájdení hríbiku, to má rád zrejme každý z nás. Viete ale, čo v skutočnosti obsahujú a aký účinok na naše telo môžu mať?
Mladý jačmeň: Jedna z najzdravších zelených potravín
Zelený jačmeň, to sú v podstate jeho mladé lístky. Mladá rastlinka dosahuje v takomto období okolo 20 až 30cm, no práve vtedy obsahuje najviac výživných látok. Patrí medzi najúčinnejšie zelené potraviny, možno ju prirovnať k liečivu. Na rozdiel od umelých
Brečtan: Výživné bobuľky pre vtáky
Úkryt, potrava, zdroj peľu... Pre voľne žijúce zvieratká je veľmi cenný, no mnohými záhradníkmi nenávidený, aj keď vytvára krásne prírodné dekorácie. Predstavíme si brečtan, rastlinku, pod ktorou názvom si väčšina z nás ako prvé predstaví typický, celý ob
Petržlenová vňať nie len do polievky
Petržlenová vňatka je ozdobou mnohých tanierov. Vyzerá pekne zeleno a zdravo. Vedeli ste však, že skutočne na zdravie pôsobí priaznivo?
Cesnakom k zdraviu
Cesnak je jedným z najznámejších druhov zeleniny. O tom, že bol a stále je obľúbenou surovinou sa nedá ani pochybovať. Spomínaný je už aj v Biblii a Talmude. Židia totiž verili, že utišuje hlad, pleti dodáva farbu a zabíja parazity. Jeho konzumácia bola u
7 netradičných využití sódy bikarbóny
Sóda bikarbóna sa v našich kuchyniach objavuje veľmi bežne. Ak ste ju však doteraz používali len na varenie či pečenie, vyskúšajte týchto niekoľko tipov. Určite si minimálne pár z nich osvojíte.
Akú ryžu kupovať?
V obchodoch nájdete milióny rôznych druhov ryže – dlhozrnná, guľatozrnná, biela, hnedá, basmati, sáčková.. Človek si niekedy proste nevie vybrať. Ktorá je z nutričného hľadiska najlepšia a ktorú kupovať?