Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sú kôstky v ovocí jedovaté?

rss

Možno aj vám rodičia hovorili, aby ste nejedli jadrá z kôstok v ovocí, pretože sú jedovaté. Je to pravda alebo mýtus? Mnohí ľudia neradi vyhadzujú akýkoľvek odpad z kuchyne a preto z čerešňových kôstok vyrábajú chutné glazúry alebo sirupy. Mnohí iní sa zase obávajú o bezpečnosť: Neobsahujú náhodou čerešňové kôstky kyanid? A nie je ten jedovatý? 

Jed v kôstkach ovocia

Jadrá semien, alebo teda kôstok mnohých druhov ovocia ako sú čerešne, marhule, slivky, broskyne obsahujú zlúčeninu, ktorá sa nazýva amygdalin. Ak sa táto zlúčenina dostane do tráviaceho traktu mení sa na kyanovodík, ktorý je jedovatý. Avšak, ak náhodou nejakú kôstku, či kôstky :), prehltnete, nemusíte sa báť a ani utekať na výplach žalúdka. Otrava z takéhoto neúmyselného zjedenia kôstky je totiž veľmi nepravdepodobná.

Sú teda kôstky ovocia jedovaté alebo nie?

Štúdie hovoria, že kyanovodík je tepelne nestabilná látka, ktorá nevydrží varenie. Aj to je dôvod, že v mnohých receptoch sa využívajú najmä restované jadrá kôstok ovocia.

No ak by ste ich jedli aj surové, museli by ste týchto jadier z kôstok zjesť veľmi veľa na to, aby ste pociťovali nejaké príznaky otravy. Podľa rôznych vedeckých výskumov 68kg dospelý človek môže zjesť 703mg kyanovodíka denne bez toho, aby pociťoval akékoľvek ťažkosti. A to by bolo veru veľmi veľa jadier z ovocných kôstok.

30g surových marhuľových jadier, čo je približne 48ks, totiž obsahuje len okolo 432 mg kyanovodíka. Rovnako ťažké broskyňové kôstky, ale v nižšom počte, okolo 30ks, obsahujú 204mg kyanovodíka a 200ks čerešňových kôstok, čo je tiež 30g, má v sebe len relatívne nízku hodnotu - 117mg - tejto jedovatej látky.

Jadrá z kôstok je lepšie nekonzumovať

Takže ak ste aj zabudli do receptu použiť opražené jadrá čerešňových kôstok alebo ste ich tam pridali o čajovú lyžičku viac, nevadí. Stále je to menej, ako by bolo pre ľudský organizmus jedovaté. Napriek tomu neodporúčame jadrá kôstok ovocia konzumovať surové. Každé trávenie sa s rôznymi zlúčeninami vyrovnáva inak a preto nikdy nemôžete vedieť, aká bude reakcia vášho tela. A pamätajte, že malé deti by jadrá z kôstok, či kôstky nemali konzumovať vôbec.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz