Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kávovník – vypestujte si doma vlastnú kávu

rss

Kávovník je tropická rastlina, ktorej sa v našich bytoch prekvapivo dobre darí. A pri dodržaní postupu pestovania vám krásne zarodí. 

Kávovník arabský (Coffea arabica) – pestovanie 

Rastlinku kávovníka si kúpite niekde v e–shope zameranom na tropické a subtropické rastliny. 

Pre úspešné pestovanie kávovníka sú kľúčové tieto 4 faktory: 

  1. Správna teplota.
  2. Správne svetlo. 
  3. Správne zavlažovanie.
  4. Správna výživa. 

Pozor = kávovník neznáša prievan, zvlášť v chladnom období roka, a to dokonca ani počas bežného vetrania miestnosti. Vo februári a marci sa kávovník môže zastrihnúť jarným rezom. 

Teplota 

Kávovník si po väčšinu roka vyžaduje pestovanie pri teplotách v rozpätí 20 až 25°C. Znesie určité teplotné odchýlky, smerom dolu až na 15°C a smerom nahor až na 30°C. Počas zimného obdobia s nedostatkom svetla ho môžeme prezimovať pri cca 18°C, zároveň s obmedzením zálievky. Zdravý kávovník znesie na krátky moment aj omnoho nižšiu teplotu, až takmer k nule, ale túto toleranciu použite naozaj len v nevyhnutnom prípade a na krátky okamih. 

Svetlo 

Kávovník síce pochádza z tropických oblastí, ale neznáša priame plné slnko. Aj preto sa tak dobre pestuje v bytoch pri okne, pri rozptýlenom svetle alebo v polotieni. Ak máte byt orientovaný na juh a okno je teda zaliate slnkom niekoľko hodín denne, kávovník privíta príjemné clonenie – väčšinou postačí klasická záclona na okne. Kávovník zle znáša premiestňovanie – ak mu nájdete celoživotné, dostatočne svetlé miesto bez prievanu, kde je chránený pred slnečným úpekom, bude spokojný. 

Zavlažovanie 

Závlaha je pre kávovník kritická záležitosť – ak dostáva vody priveľa, žltnú mu a opadávajú listy. Ak dostáva vody príliš málo, dá vám to najavo zvesením, ovisnutím listov. Ak je v miestnosti nízka vlhkosť vzduchu (čo je pre naše byty celkom typické), rosíme mu občas listy rozprašovačom vody. Stanovisko hneď pri radiátore nie je pre kávovník dobré. 

Na zálievku používame mäkkú vodu izbovej teploty, prípadne odstátu vodu z vodovodu (odstátím cez noc sa voda prirodzene zohreje na izbovú teplotu a zbaví sa chlóru), nikdy nie studenou chlórovanou vodou priamo z vodovodu. 

Kávovník nepolievame šablónovito "každý deň" ale podľa vlhkosti substrátu a stavu rastliny. Nelejeme vodu do misky pod kvetináčom, ale keď je substrát suchý, polievame ho až sa voda dostane cez substrát do misky. Po hodinke prebytočnú vodu z misky vylejeme. Tento intenzívny zálievkový postup funguje najmä v lete, počas rastu výhonkov a plodenia. 

Zasychanie a opadávanie listov môže znamenať, že je vlahy primnoho a hnijú korene. Treba skontrolovať korene a ak sú naozaj poškodené hnilobou, poškodené časti odstránime a presadíme kávovník do nového substrátu. 

Príliš vlhké prostredie, zvlášť v kombinácii s nižšími teplotami vedie k hubovitým ochoreniam listov = kávovníku sa zjavia hnedé a žlté škvrny na listoch. Choré listy odstránime, upravíme vlhkosť a teplotu prostredia a kávovník ošetríme fungicídom. 

Dôležité je jednomesačné obdobie pred kvitnutím, kedy obmedzená vlaha podporí lepšie kvitnutie. V našich bytových podmienkach obmedzujeme vlahu cca počas apríla, ale samozrejme nenecháme rastlinu ani substrát vyschnúť. 

Správna výživa 

Kávovník sadíme do rašelinového substrátu, ideálne s prídavkom drveného dreveného uhlia alebo piesku a vždy do primerane veľkého kvetináča s drenážou (na dne kvetináča dostatočné otvory na odvádzanie prebytočnej vody a nasypaná drenážna vrstva kamienkov alebo keramzitu cca 2 cm vysoká). 

Hnojíme cca raz za 2 až 4 týždne od momentu kedy sa objavujú nové výhonky, až do konca leta. Striedať rôzne tekuté hnojivá, občas aj listové hnojivo, s obsahom dusíka a draslíka (rast), fosforu (počas kvitnutia a násady plodov). 

A konečne úroda :) 

Kávovník v dobrých podmienkach zarodí vo štvrtom roku, asi 8 až 9 mesiacov po opelení. Opelenie môžete spraviť aj mäkkým štetcom (preniesť peľ na bliznu). Zrelé plody sú typicky tmavočervené. Nedozrievajú naraz. 

Po zbere úrody vytlačíme kávové zrná z oplodia, vyčistíme kartáčikom vo vode (zopakovať viackrát, vždy v čistej vode) a môžeme si upražiť vlastnú kávu. 

Nech sa vám darí :) 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz