Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kávoviny, či kávové náhrady

rss

Hoci mnohí z nás sú zarytí kávičkári a bez šálky (dvoch, troch...) kávy si deň ani nevedia predstaviť, predsa občas nastanú chvíle, kedy je potrebné kávu obmedziť. Čo vtedy robiť? Skúste kávu nahradiť zdravými bezkofeínovými kávovinami.

Kávoviny sú zmesi pražených koreňov, či iných častí rastlín, z ktorých sa následne vyrába mletá alebo instantná kávovinová zmes podobne, ako sa vyrába káva z kávových zŕn. Po zaliatí je výsledná zmes farbou a chuťou veľmi podobná skutočnej káve, líši sa len vôňou.

Druhy kávovín

Výrobky z kávovín môžeme rozdeliť na niekoľko skupín, podľa toho, či ide o jednodruhové kávové náhrady, alebo o kávovinové zmesi. Medzi jednodruhové kávoviny sa zaraďujú:

  • obilné kávoviny- vyrábajú sa z praženého jačmeňa, žita alebo pšenice;
  • strukovinové kávoviny- kávoviny zo strukoviny;
  • sladové kávoviny- tvorí ich sladový a pražený jačmeň, žito alebo pšenica;
  • pražená čakanka (cigória, cigorka)- získava sa pražením čakanky poľnejj s (alebo aj bez) prídavku malých množstiev potravinárskych olejov, tukov, prírodných sladidiel a melasy;
  • figová kávovina- produkt vyrobený z figových plodov.

Kávovinové zmesi tvorí zmes viacerých extraktov kávovín zmiešaných prípadne aj s praženou mletou kávou.

Najtypickejšie kávoviny pre naše územie

  • Cigória: mnohí z nás ju poznajú už odmala pod názvom cigorka. Jej chuť je hádam najviac príbuzná káve. Čistá cigorka je vhodná pre diabetikov, celiatikov, ľudí s vysokým krvným tlakom a aj pre deti.
  • Melta: skladá sa z praženého koreňa čakanky obecnej, ale aj jačmeňa, žita a cukrovej repy. Toto jej zloženie nie je vhodné pre celiatikov. Obsahuje veľa vlákniny a vitamínu B.
  • Špaldová káva: jedná sa o praženú špaldu, ako vyplýva už aj z názvu. Je to kávovina s vysokým obsahom vlákniny, bielkovín a minerálov.

Prečo piť kávoviny?

Kávoviny vám odporúčame zaradiť do vášho denného jedálnička, ak potrebujete povzbudiť a upraviť trávenie alebo mávate zápchu, ak ste v strese a nedokážete sa učiť, ak vás bolieva hlava a klasická káva vám nepomáha, skôr naopak a ak dojčíte a chcete posilniť tvorbu mlieka. Kávové náhrady pomáhajú aj pri žlčových a obličkových kameňoch, zápaloch močových ciest, posilňovaní imunity. Kávoviny pomáhajú žiť plnohodnotnejšie a štíhlejšie. Na rozdiel od kávy kávoviny organizmus neodvodňujú a je preto možné zaradiť ich do každodenného pitného režimu. Navyše si tento nápoj budete môcť dopriať spolu so svojimi deťmi, pre ktoré je tiež zdravý.

Pár upozornení na záver

Kávoviny môžu spôsobiť problém celiatikom, pretože veľakrát sú vyrobené z obilnín obsahujúcich lepok, preto si pred ich prípravou vždy prečítajte zloženie.

Pri instantných druhoch kávovín, ktoré stačí zaliať vodou, by mali byť pozorní ľudia s neznášanlivosťou mlieka. Tieto nápoje totiž často obsahujú sušené mlieko, preto radšej stavte na čistú zmes kávovín.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz