Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako uvariť chutnú šálku kávy

rss

Ak si svoj deň neviete predstaviť bez šálky kávy a radi by ste si ju vychutnávali tak, ako vám ju vedia pripraviť len v tej vašej najobľúbenejšej kaviarni, prečítajte si tieto tipy, ktoré vám k tomu môžu dopomôcť. Napokon, chutná šálka kávy hneď ráno môže určiť náladu na celý váš deň :). 

Tip 1: Kupujte si vždy čerstvé zrná kávy

Niet žiadnych pochýb o tom, že chuť kávy je najlepšia vtedy, ak sa kávové zrná použijú v priebehu niekoľkých dní od praženia. Nákup kávových zŕn z miestnej pražiarne je preto najideálnejším spôsobom, ako získať čo najčerstvejšie zrná kávy. Optimálne je kupovať si vždy 5-7-dňové dávky čerstvo upražených kávových zŕn.

Tip 2: Udržiavajte svoje kávové zrná čerstvé

Po nákupe kvalitných kávových zŕn dbajte na to, aby ste ich uložili do vzduchotesnej nádoby. Ideálne na skladovanie kávy sú sklenené poháre s gumovým tesnením uložené pri izbovej teplote. Kávu neuchovávajte v chlade, pretože pražené kávové zrná sú porézne a ľahko zachytávajú vlhkosť, aj pach jedla. 

Tip 3: Vyberajte si kvalitnú kávu

Na trhu sú dve hlavné odrody kávy - Arabica a Robusta. Tieto dve odrody kávy rozoznáte podľa výzoru ich zŕn. Zrnko Arabiky je ploché a natiahnuté, so zakrivenou ryhou uprostred zrna. Zrnko Robusty je menšie, vypuklejšie a zaoblenejšie s rovnou ryhou. Ďalším rozdielom medzi týmito odrodami je obsah kofeínu. Robusta ho obsahuje viac ako Arabica. Medzi kvalitnejšie a lepšie kávy sa ale zaradzuje Arabica. Tá je pestovaná na väčšom území a má teda aj širší výber chutí. Robusta sa zaradzuje medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy. Chuťovo je výrazne horká so silnou zemitou arómou. V kaviarniach sa káva najčastejšie pripravuje z ich zmesí v rôznom pomere. Spolu tieto odrody totiž vytvárajú vyváženejšiu, komplexnejšiu chuť. Na to, aby ste si vychutnali naozaj kvalitnú a chutnú šálku kávy, vám odporúčame vybrať si takú kávu, kde je Arabica zastúpená čo najväčším %. Každý "kávičkár" je však iný, preto sa snažte nájsť si ten svoj ideálny pomer.

Tip 4: Kávu si meľte doma 

Akonáhle je káva zomletá, takmer okamžite stráca kvalitu. Najlepšie je teda zrná kávy pomlieť tesne pred varením kávy. Kávoví znalci uprednostňujú mletie kávy v drahých mlynčekoch, avšak na trhu je aj mnoho cenovo dostupných a prijateľných mlynčekov. Dôležité je, aby mlynček na kávu mlel zrná na jemné, rovnomerné častice.

Tip 5: Na zalievanie používajte dobrú vodu

Nič nemôže zničiť chuť kávy viac, ako je voda s vodovodu s chlórom. Skutoční milovníci kávy používajú na zalievanie svojej šálky fľaškovú pramenitú vodu alebo filtre s uhlím, či uhlíkom. Pozo si dávajte aj na mäkkú, či destilovanú vodu- minerály vo vode sú nevyhnutné pre uvarenie chutnej kávy.

Tip 6: Nezalievajte kávu vriacou vodou

Najčastejšou chybou, ktorá sa následne odráža aj na chuti kávy, je jej zalievanie vriacou vodou. Ideálna teplota vody je 93 °C alebo zhruba 45 sekúnd do úplného varu. Väčšina dobrých kávovoarov túto teplotu automaticky reguluje. Prehriatie kávy, jej varenie, či dlhšie ohrievanie zapríčiňuje znepríjemnenie chuti kávy.

Tip 7: Udržiavajte čisté všetko, čo prichádza do styku s kávou

Aspoň raz za mesiac sa odporúča vyčistiť nádobu, kde skladujete kávu, ako aj mlynček, aby sa z nich odstránila masnota. Taktiež by ste nemali zabúdať na čistenie kávovaru. 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz