Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Koľko kávy vypiť denne, aby to bolo zdravé?

rss

Ak ste niekedy dumali nad tým, koľko kávy môžete denne vypiť, aby to bolo ešte zdravé, výskumníci prišli s odpoveďou: tri, štyri hrnčeky. Nie dva, ale ani päť.

Zdravé množstvo kávy

Mierna konzumácia kávy (tri až štyri 240 ml poháre alebo 400 mg kofeínu za deň) môže byť začlenená do modelov zdravej výživy. Vo Veľkej Británii uverejnila tento fakt skupina výskumníkov, ktorí pracovali s viac ako 200 meta-analýzami, pričom väčšina z nich mala pozorovací charakter. Zistili, že zdravotné výhody pitia kávy prevažujú nad akýmikoľvek nevýhodami. Tiež zistili, že pitie troch až štyroch pohárov denne je najvýhodnejšie zo všetkých a spája sa s nižším rizikom úmrtia, srdcového ochorenia a mŕtvice.

Prečo je dobré piť kávu?

Aj vy ste si už niekedy položili otázku: "Prečo je dobré piť kávu?" Okrem toho, že káva má povzbudzujúce účinky na náš organizmus, ak teda pijeme dobrú, kvlitnú kávu a po jej vypití si doplníme tekutiny, tak pre naše telo má aj iné plusy. V porovnaní s ľuďmi, ktorí nepijú kávu vôbec, ľudia, ktorí pijú tri, štyri šálky kávy denne, majú o 19% nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, 16% nižšie riziko úmrtia na koronárne ochorenie srdca a 30% nižšie riziko úmrtia na mŕtvicu. Pitie väčšieho množstva kávy, ako štyri poháre denne, nie je škodlivé pre zdravie, ale prínosy sú, podľa výskumníkov, menej zrejmé.

Pitie kávy je vo všeobecnosti tiež spojené s nižším rizikom niektorých druhov rakoviny, (napríklad rakoviny prostaty, kože a pečene), cukrovky, žlčových kameňov a dny. Pitie kávy môže mať tiež priaznivý vplyv pri Parkinsonovej chorobe, depresii a Alzheimerovej chorobe.

Upozornenia na záver

Opatrné v konzumácii kávy by mali byť tehotné ženy. Tým sa neodporúča dávka kofeínu väčšia, ako je 200 mg denne.

Taktiež, hoci je pitie kávy vo všeobecnosti považované za zdravé, nie je to niečo, čo by ľudia mali začať robiť zo zdravotných dôvodov. 

Zdravé nie je ani pridávanie cukru (najmä väčších množstiev) a mlieka, alebo smotany do kávy. Káva s mliekom, či smotanou, je totiž oveľa ťažšie stráviteľná.

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz