Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kávu milujeme všetci – je zdravé ju piť?

rss

Kofeín a jeho účinky

Kofeín má na ľudský organizmus jednoznačne povzbudzujúce účinky. Pomáha prekonať pocity únavy, zlepšuje duševnú koncentráciu, pozornosť a vnímanie. Kofeín do značnej miery odďaľuje spotrebu spánku. V niektorých prípadoch však môže kofeín u človeka podporiť nervozitu alebo úzkosť.

Káva nenahrádza pitný režim

Káva nedokáže nahradiť pitný režim, a pri výraznom prekročení rozumného denného množstva vypitej kávy (cca 6 šálok) môže viesť k dehydratácii organizmu. Preto je potrebné pitný režim – najmä v letnom období, alebo na pracoviskách s vysokými teplotami – riešiť predovšetkým pitím vody, čajov, mlieka a ovocných či zeleninových štiav.

Káva ako liek

Káva nie je len pochutina, má aj liečebné účinky. Obsahuje totiž antioxidanty ktoré nás chránia pred voľnými radikálmi, a celé spektrum ďaľších mimoriadne užitočných látok s protizápalovými a protinádorovými účinkami. Pravidelne pitá káva (v rozumných množstvách) tak môže slúžiť ako prevencia pred mnohými ochoreniami od arteriosklerózy cez niektoré zhubné nádorové ochorenia až po tzv. cukrovku 2. typu.

Kedy kávu nepiť?

Pitie kávy by určite mali so svojim lekárom prekonzultovať ľudia trpiaci niektorými zdravotnými problémami, ktoré môže pitie kávy zhoršiť. Ide najmä o poinfarktové stavy, neliečený vysoký krvný tlak, stavy po mozgovej mŕtvici, pacienti s vredom žalúdka a dvanástnika, alebo s chorobami pažeráka. Jedným z momentov kedy sa oplatí poradiť sa (nielen) ohľadne pitia kávy s lekárom je časté pálenie záhy.

Melta a cigorka ako náhrada kávy

Melta a cigorka sú na Slovensku neprávom tak trocha na okraji záujmu kávičkárov. Aj keď melta a cigorka chuťovo príliš klasickú kávu nepripomínajú, nie je ťažké si na ich jedinečnú chuť zvyknúť a prípadne si zaexperimentovať s ich dochutením škoricou a čokoládou alebo dokonca so šľahačkou. Pitím melty a cigorky podporíte svoje zdravie. Obsahujú pražený koreň čakanky so silnými liečebnými a protizápalovými účinkami.

 

Melta a cigorka prospievajú pri problémoch so zápalmi močových ciest, obličkovými a žlčovými kameňmi ale aj pri zápche a nechutenstve a ďaľších zdravotných problémoch.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz