Hrušky sú veľmi hodnotným, zdravým a chutným ovocím, ktoré sa pestuje takmer na celom svete. Hrušky sú pôvodne z Číny, ale udomácnili sa aj v Európe, severnej Afrike a Ázii. Hrušky majú veľmi veľa pozitívnych zdravotných účinkov na organizmus, preto je dobré zahrnúť ich do svojho jedálnička a to zvlášť teraz, keď práve dozrievajú. Veď čo je lepšie, ako sladká hruška odtrhnutá zo stromu ešte teplá od slniečka?
Výživová hodnota hrušiek
Orem toho, že sú hrušky dobre dostupné a chutné, tisíce roky sú cenené aj pre ich medicínske schopnosti. Hrušky obsahujú mnohé vitamíny, minerály a organické zložky, ako napríklad draslík, vitamín C, vitamín K, meď, mangán, horčík, vláknina, ako aj vitamíny skupiny B.
Hrušky upravujú trávenie
Jedna hruška obsahuje 18% odporúčaného denného množstva vlákniny. Vláknina je nestráviteľná zložky potravy, ktorá pomáha pri spomalenom trávení, či zápche a pri prechode jedla tráviacou sústavou. Taktiež stimuluje vylučovanie žalúdočných a tráviacich enzýmov, ktoré pomáhajú pri rozložení potravy v tele.
Schudnite jedením hrušiek
Ľudia, ktorí chcú schudnúť, sa jedeniu ovocia väčšinou vyhýbajú, pretože sa boja kalórii z neho. Tie pochádzajú predovšetkým z prírodných cukrov. Hrušky všk patria medzi najmenej kalorické ovocie – priemerná hrušky obsahuje len okolo 100 kalórií. Navyše obsahom vlákniny hruška na dlhší čas zasýti a tak budete mať pocit sýtosti dlhý čas po jej zjedení.
Hrušky zlepšujú imunitu
Hrušky sú bohaté na antioxidanty a vitamín C, ktoré sú veľmi prospešné pre imunitný systém, pretože stimulujú produkciu bielych krviniek. To pomáha predchádzať veľkému množstvu ochorení, vrátanie nachladnutia, chrípky, kašľa, či nádchy.
Jedením hrušiek k zdravšiemu srdcu
Hrušky sú zdrojom draslíka, ktorý rozširuje cievy, čím sa znižuje krvný tlak a teda sa znižuje riziko srdcového infarktu. Jedenie hrušiek teda vedie aj k zdravšiemu srdcu a cievnemu systému. Rozšírením ciev sa zvýši krvný tok do všetkých častí tela a teda sa lepšie okysličia orgány, čo podporí ich správne funkcie.
Konzumáciou hrušiek k zdravému bábätku
Tehotným ženám sa odporúča jesť vitamíny s obsahom kyseliny listovej, ktorá napomáha k zdravému vývoju plodu. Hrušky sú prirodzeným zdrojom kyseliny listovej, preto by sa im ženy, ktoré plánujú otehotnieť, alebo už sú tehotné, nemali vyhýbať.
Upozornenie na záver
Hoci nie sú známe žiadne zdravotné riziká spojené s konzumáciou hrušiek, nemali by ste to s ich konzumáciou preháňať. Pozor najmä, ak máte nejakú známu alergiu na ovocie. Začnite najprv s malými množstvami hrušiek a sledujte reakciu svojho tela, aby ste predišli veľkým alergickým reakciám.