Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Hrušky – zdroj vitamínov

rss

Hrušky patria medzi obľúbené ovocie najmä u detí pre ich šťavnatú a lahodnú chuť. V porovnaní s jablkami sú zvyčajne sladké, niekedy aj ako med.

Hrušky pochádzajú z Ázie. Obľubujú mierne a teplé podnebie, neznášajú príliš veľké horúčavy. Najlepšie sa im darí v oblastiach Strednej Európy, kde je klimaticky vyrovnané podnebie, a preto sa hruška veľmi rýchlo stala obľúbeným stromom v našich záhradách. Neskoršie jarné mrazy počas kvetu vedia úrodu znehodnotiť. Plody hrušky sú potom drevité, tvrdé, ale aj kyslé. Medzi obľúbené odrody patrí napr. – Williamsova čáslavka, Boscova fľaška a Madame Verté.

Priaznivé účinky hrušiek spočívajú v tom, že majú vysoký obsah vody. Hruška dokáže prečistiť črevá a je nápomocná aj pri zápche a iných poruchách trávenia. Je bohatá na vitamín A, B, C, E, draslík, meď a pod. Patrí medzi najmenej alergické ovocie. Po banánoch obsahuje najvyššie množstvo fruktózy. Okrem plodu môžeme na zdravotné problémy použiť aj listy hrušky, ktoré veľmi pomáhajú pri problémoch s močovými cestami. Stačí ak si z listov pripravíme čaj, v ktorom listy prevaríme.  

Ak ste sa rozhodli si nakúpiť hrušky je potrebné, aby ste dbali na to, aké hrušky kupujete. Určite by ste sa mali vyhnúť nakupovaniu žltých prezretých plodov s hnedými škvrnami, ktoré veľmi rýchlo podliehajú skaze. Týmto procesom strácajú vitamíny. Tiež sa treba vyhýbať nedozretým plodom, ktoré by mohli spôsobiť silné nadúvanie.

Hrušky žiaľ nemôžeme skladovať počas celého roka, preto často siahame po dovezených kusoch alebo zaváraninách, ktoré sme si stihli pripraviť ešte pred zimou. No niektorí čoraz častejšie nakupujú aj konzervy. Výhodou konzervovaného ovocia je to, že vydrží dlhšie. No aj taká konzerva má ale dobu expirácie, na čo netreba zabúdať. Tiež si musíme byť vedomí toho, ak siahame po takomto type ovocia, že konzervovaním stráca určité množstvo vitamínov a okrem toho konzervy obsahujú aditíva ako napr. bisfenol. Táto látka je chemická zlúčenina, ktorá je podobná estrogénu. Preto radšej odporúčame dať prednosť čerstvému ovociu.

Vzhľadom na to, že hrušky neznášajú skladovanie, producenti hrušiek mysleli aj na to, že ich čoraz viac ošetrujú pesticídmi, voskmi, ale aj prípravkami proti plesniam. Týmito prostriedkami veľmi dopomôžu lepšiemu vzhľadu, preto by sme mali kupovať hrušky z domácej produkcie, kde vieme, že nebudú striekané ani nijako chemicky ošetrené. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz