Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jablká - správny zber a uskladnenie

rss

zbere ovocia a stanovení termínu sme písali nedávno. Teraz si povieme viac o spôsobe zberu jabĺk a ich prezimovaní. Predtým ako začneme oberať jablká, je potrebné si stanoviť presný termín zberu a samozrejme mať premyslené správne uskladnenie jabĺk, aby nám vydržali čo najdlhšie.

Zber

Ak chceme jablká uskladniť, musíme ich zbierať v dobe vrcholu zberovej zrelosti, ktorý rozpoznáme tak, že pootočíme plodom o 90 stupňov. Ak sa plod ľahko oddelí od konárika, znamená to, že jablko je zrelé a my môžeme začať náš zber. V prípade, ak by sa táto metóda neosvedčila, poznáme aj druhú metódu a to sfarbenie jadierok dohneda. Niektorí pestovatelia majú aj tretí spôsob a to, že sa riadia farbou šupky. Jablká dozrievajú postupne, čo znamená, že ich treba oberať denne, pokiaľ nám to čas dovoľuje.

Jablká je potrebné trhať len so stopkou. Dávajme si pozor na to, aby sa nám jablká nepootĺkali. Pri zbere sa odporúča postupovať najprv zo spodu koruny a až postupne prejsť k terminálu. V prípade, ak máme vyššie stromy a používame na pomoc zberač, zbierajme do neho vždy len jedno jablko, aby ostalo nepoškodené. Len plody, ktoré nie sú mechanicky poškodené sú vhodné na dlhodobé skladovanie. K uskladneniu určite nie sú vhodné jablká bez stopky alebo také, ktoré sú spadnuté na zemi. Tieto jablká môžeme využiť na prípravu kompótov, muštov alebo ich usušiť. Ak sú plody nahnité, radšej ich nejedzte! Hnilobou je zasiahnuté už celé jablko, čo by nám mohlo spôsobiť črevné problémy.

Uskladnenie

Najvhodnejším priestorom na uskladnenie nazbieraných jabĺk je vlhká a odvetraná pivnica. Optimálna teplota priestoru je 0 – 4 oC, čo ale nie je také ľahké zabezpečiť, a preto sa snažíme aby sa teplota čo najviac približovala k optimálnej teplote. Ešte pred uskladnením je potrebné, aby sme pivnicu vydezinfikovali sírou alebo vybielili vápnom s prídavkom modrej skalice. V pivnici nie je vhodné skladovať aj zemiaky, jablká a iné druhy zeleniny alebo ovocia. Každé ovocie alebo zelenina má odlišný pach, a tak by nám jablká mohli napáchnuť. V prípade ak nemáte k dispozícií odvetranú a vlhkú pivnicu, jablká je možné uskladniť aj inak. Stačí ak ich uložíme do prenosového boxu s polystyrénovými stenami a uložíme ho na balkón. Pri manipulácii s debničkami musíme ale zaobchádzať veľmi opatrne, aby sa nám jablká nepoškodili.

Aby nám plody vydržali čo najdlhšie a nedozreli príliš rýchlo je potrebné, aby sme im zamedzili prístup kyslíka, pretože dovtedy budú dozrievať, dokým budú mať kyslík. Preto je vhodné, aby sme plody umiestnili do sáčkov. Týmto spôsobom im zamedzíme prístup kyslíka a výrazne spomalíme ich dozrievanie. Mnohí ľudia zabaľujú plody do papiera, čo ale neodporúčame robiť. Okrem toho, že papier prepúšťa kyslík, môže dôjsť aj ku kontaminácií od tlačiarenských farieb. Uskladnené ovocie je potrebné kontrolovať, a ak nájdeme nejaký zhnitý plod, treba ho čo najskôr vyhodiť, aby nenakazil ostatné plody.

Najvhodnejšie odrody na skladovanie sú Braeburn, Idared, Golden Delicious, Jonagold, Fuji, Granny Smith, Pinova a niektoré ďalšie.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz