Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zelenina a ovocie vhodné aj do tieňa

rss

Ak je vaša záhradka ponorená do tieňa a vy máte hlavu v smútku z toho, že tam nebudete mať čo pestovať, nezúfajte. Je mnoho druhov zeleniny a ovocia, ktoré sa dajú pestovať aj v tieni alebo polotieni a pritom vám prinesú bohatú úrodu. Pravidlom je, že koreňovej zelenine (ako je mrkva, petržlen) sa darí lepšie na slnku, zatiaľ čo rastliny, ktoré sa pestujú kvôli ich listom a stonkám sa darí aj v tieni. Síce to neznamená, že prežijú aj v najtmavšom rohu vašej záhrady, ale pár hodín na slnku počas dňa by malo stačiť. Navyše, keďže budú rásť v tieni, nebudú potrebovať ani toľko zálievky ako tie, ktoré rastú na slnku.

Výber odrôd a druh tieňa

Trikom pre pestovanie rastlín v tieni je vybrať si správne odrody a odsledovať si druh tieňa. Pri výbere odrôd dávajte pozor na to, koľko slnka rastlinka potrebuje. Ak je na balíčku semien napísané, že potrebuje plné slnko, tak to pravdepodobne znamená, že táto rastlina potrebuje minimálne 6 hodín slnečného svetla a teda vám v tieni veľkú úrodu neprinesie. Avšak pokiaľ je na balíčku rastliniek informácia, že je možné pestovať ich v tieni, či polotieni, tak by sa im mohlo dariť aj vo vašej tienistej záhrade.

Dôležité je aj zistiť, aký druh tieňa máte v záhradke- nie všetky sú totiž rovnaké. Na niektoré miesta svieti slnko len doobeda a poobede je na nich tieň, inde naopak a na niektoré miesta slnko vôbec nezasvieti. Takže strávte trochu času tým, že budete pozorovať tieň v záhradke predtým, ako začnete pestovať. Potom môžete vyskúšať niektoré z nasledujúcich tipov na zeleninu a ovocie.

Zelenina

Kel a špenát

Kel a špenát vyžadujú pri pestovaní veľmi podobné podmienky a tolerujú polotieň. V podstate je tieň pre kel aj potrebný, aby neprešiel príliš skoro do semena. Kel a špenát vyžadujú pri pestovaní vlhkú pôdu. Môžu sa pestovať aj na menších plochách, či vo vyvýšených záhonoch.

Karfiol a brokolica

Karfiol a brokolica, dve veľmi zdravé zeleniny, ktoré tiež môžete pestovať v polotieni. Karfiol potrebuje na svoj rast dostatok živín, takže dbajte na to, aby ste ho zasadili do dobre pohnojeného záhona. Brokolica je na pestovanie jednoduchšou plodinou, pokiaľ ste neskúseným záhradkárom. Tiež dbajte na to, aby ste ju zasadili do dobre pohnojenej pôdy. Karfiol a brokolicu môžete pestovať veľmi dlhé obdobie roka. Mali by ste ich sadiť aspoň vo vzdialenosti 60cm od seba a dodržiavať ich pravidelné zalievanie.

Hrach

Hrach nie je vyslovene rastlinou, ktorej sa dobre darí len v tieni, ale prečo to neskúsiť. Na svoj rast hrach vyžaduje slnečné, na živiny bohaté a vlhké stanovisko. Ak ho však zasadíte do záhona, kde nie je až tak veľa slnka, taktiež sa mu bude dariť. Ranné slnko a poludňajší tieň alebo spodok rastliny v tieni a vrch na slnku rastlinám hrachu postačí. Počas rastu nezabudnite výhonky hrachu podoprieť. Hrach môžete pestovať na jar pre jeho skorý zber, ako aj na jeseň pre neskorú úrodu alebo ho môžete vysievať priebežne, niekoľkokrát do roka, aby ste mali pravidelnú úrodu čerstvého hrachu.

Ovocie

Pestovanie ovocia v tieni je komplikovanejšie a ťažšie, ako pestovanie zeleniny, ale nie je nemožné, ak si vám nebude vadiť, že vaša úroda nebude práve najsladšou a najšťavnatejšou.

Egreše

Egreše sú na pestovanie pomerne nenáročnými plodinami a nie sú ani náročné na pôdu. Potrebujú pravidelnú zálievku a dostatok živín. Ak je to možné, pestujte ich na mieste, s čo najväčším dosahom slnka. No a pri ich dozrievaní nezabudnite, že nielen ľudia, ale aj vtáky ich majú veľmi radi a tak úrodu zbierajte priebežne, aby ste o ňu neprišli.

Červené a biele ríbezle

Ďalším ovocím, ktoré by ste mali pridať do svojej záhradkárskej palety sú ríbezle- červené, biele alebo čierne. Na svoj rast potrebujú mierne tienisté stanovisko. Po zasadení je potrebné o ríbezle sa starať, zastrihnúť ich a tak vám budú rodiť mnoho rokov.

Takmer každá záhrada má miesta, kde je tieň, ale to nie je dôvod, aby ste ho považovali za stratené. Trošku plánovania, výskumu a starostlivosti o rastliny zasadené na takomto mieste vám môže priniesť extra úrodu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz