Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať ríbezle rýchlo a ľahko :)

rss

Ríbezle sa ľahko pestujú a skvelo chutia. Vzhľadom na svoju nenáročnosť vám pri troške šťastia :) budú rodiť dlhé roky, aj viac ako desaťročie. Ich plody - malé bobule v celých strapcoch - sú plné vitamínov, a deti ich doslova milujú.

Stromčekové alebo kríčkové ríbezle?

To záleží na vašom rozhodnutí. Výhodou stromčekových ríbezlí je ľahší zber, na ríbezle nedosiahnu sliepky (ktoré si inak na zrelých ríbezliach celkom rady pochutia) a plody sú čistejšie, keďže ich v daždi nezafŕka blato. Kríčkové ríbezle ale vynikajú bujnejším rastom, vyššími výnosmi a omnoho dlhšou životnosťou rastliny. Okrem toho sa jednoducho množia tzv. potápaním výhonkov alebo rozdeľovaním koreňov. Kríčkové aj stromčekové ríbezle možno množiť tiež odrezkami.

Červené, čierne alebo biele ríbezle?

Tieto tri druhy ríbezlí sa neodlišujú len farbou, ale aj chuťou a časom dozrievania. Červené ríbezle dozrievajú podľa odrody a podmienok od začiatku júna, čierne a biele ríbezle sú o niečo neskoršie. Kým červené ríbezle ponúkajú osviežujúcu, príjemne kyselkavú chuť, biele ríbezle sú trocha sladšie a zrelé čierne ríbezle majú veľmi delikátnu, skvelú a neporovnateľnú chuť (na ktorú si ale nie každý zvykne). Menej známe sú extra sladké ružové ríbezle. Pri výsadbe ríbezlí sa oplatí vysadiť kvôli lepšiemu opeleniu vždy aspoň dve odrody z každej farby.

Kedy a ako vysádzať ríbezle?

Ríbezle sa sadia na jar a na jeseň. Najprv im namočte korene do vody, tesne pred výsadbou končeky koreňov zastrihnite. Jamu vykopte cca 40 x 40 x 40 cm, pripravte si na jej naplnenie bežnú záhradnú zeminu obohatenú kompostom alebo granulovaným maštaľným hnojom. Kríčkové ríbezle saďte s odstupom 1,5 m, stromčekové cca 1 m od seba na stanovisko s dostatkom slnka. Pri jarnej výsadbe pridávajte do jamy vodu a zem až vznikne mokrá kaša, ríbezlu vsaďte do tejto vzniknutej kašovitej mokrej zeme. Pri jesennej výsadbe zeminu takto nerozmáčajte, len prisýpajte, v správnom momente vložte do jamy ríbezľu koreňom dolu :), dosypte zeminu, utlačte ju nohami a bežne polejte. Kríky bielych a čiernych ríbezlí zasaďte asi o 7 cm hlbšie, ako boli zasadené predtým na predchádzajúcom stanovisku. Nadzemné výhonky kríčkových ríbezlí skráťte po vysadení asi na 15 cm. Skrátiť môžete aj korunku stromčekovej ríbezle.

Starostlivosť o ríbezle

Ríbezle vám budú v záhrade či na dvore určitú dobu pekne rodiť aj bez akejkoľvek starostlivosti, len s občasnou zálievkou podľa potreby. Príliš prehustenú korunku môžete podľa potreby presvetliť (ponechajte mocné mladé výhonky), staré a poškodené vetvičky odstráňte záhradníckymi nožnicami. Najlepšou zárukou dlhej rodivosti ríbezlí je však pravidelný jarný rez umožňujúci ríbezliam pravidelné obmieňanie výhonkov. Jarný rez spočíva v odstránení najstarších vetvičiek (štvorročných), odstránení slabých jednoročných výhonkov (silné jednoročné nechajte) a presvetlení dvojročných a trojročných výhonkov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz