Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ktoré rastliny sadiť vedľa seba alebo ako v záhrade skombinovať rastliny

rss

Ekologickí záhradkári vedia, že rozmanitá zmes rastlín vytvára zdravú a krásnu záhradu. Rozličné rastlinné kombinácie majú totiž schopnosť navzájom si pomáhať pri svojom raste. Ako sadiť vedľa seba rastliny a skombinovať ich tak, aby z toho mali čo najväčší vzájomný prospech ukázali a potvrdili záhradkárom nielen ich praktické skúsenosti, ale aj vedecká štúdia, ktorá sa spoločnou výsadbou rastlín zaoberala.

Ako si rastliny zasadené vedľa seba pomáhajú

Pri kombinovaní rastlín je dobré využiť ich vlastnosti tak, aby svojmu okoliu poskytli čo najviac výhod. Napríklad, vysoké rastliny pomáhajú vytvárať tieň nižším, na slnko citlivým rastlinám. Ťahavé rastliny rastú na zemi, zatiaľ čo na tom istom mieste iné môžu rásť do výšky. Dokonca rastliny, ktoré zasadíte vedľa seba si môžu navzájom pomáhať zbaviť sa škodcov- dobrým príkladom je cibuľa odpudzujúca škodcov od rastlín zasadených v jej blízkosti. Ako teda v záhrade skombinovať rastliny tak, aby to malo čo najväčší úžitok?

Ruže a cesnak

Záhradkári od nepamäti pestujú cesnak vedľa ruží. Cesnak totiž odpudzuje škodce z ruží. Navyše cesnakové malé fialové alebo biele kvety koncom jari vyzerajú krásne s ružovými kvetmi.

Paradajky a kapusta

Paradajky sú odpudzujúce pre larvy moličky kapustovej, húsenice, ktorá dokáže v kapustových listoch urobiť veľké diery a tým úrodu znehodnotiť.

Uhorky a kapucínka

Ťahavým stonkám kapucínky sa dobre darí medzi uhorkami a tekvicami. Zároveň je kapucínka repelentom pre chrobáky a hmyz, ktoré sa vyskytujú na uhorkách.

Kapusta a kôpor

Kôpor je skvelým susedom na záhone pre rastliny z rodu kapustovité, ako je brokolica, kapusta, karfiol, či ružičkový kel. Kapustovité rastliny podporujú vlhkosť, ktorá je potrebná pre kôpor, zatiaľ čo kôpor priťahuje užitočné osy, ktoré kontrolujú škodlivý hmyz na kapuste.

Kukurica a fazuľa

Fazuľa priťahuje užitočný hmyz živiaci sa kukuričnými škodcami, ktoré parazitujú na listoch. Kukuričné stonky sú zase dobrou oporou pre fazuľové.

Hlávkový šalát a vysoké kvety

Hlávkovému šalátu sa najlepšie darí v polotieni, tak sa odporúča povedľa neho vysadiť vysoké kvety, ktoré mu tieň budú vytvárať.

Reďkovka a špenát

Pestovanie reďkoviek medzi špenátom láka škodcov z listov špenátu na listy reďkovky. No a tí, hoci poškodia listy reďkovky, inak pre ňu nie sú nebezpeční, pretože jej buľva rastie pod zemou naďalej.

Poznáte aj iné druhy rastlín, ktoré je prospešné pestovať na záhonoch pri sebe? Budeme radi, ak sa s nami a s ostatnými čitateľmi podelíte v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz