Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Reďkovky – malé, zdravé, štipľavé guľôčky

rss

Účinok týchto malých guľôčok, ktoré pochádzajú z Číny, nespočíva len v tom, že sú bohaté na vitamíny A, B, C a kyselinu listovú, ale aj vďaka obsahu minerálnych látok ako selénu, fosforu, draslíka, vápnika. Reďkovky môžeme nazvať aj „lovcami baktérií“ vďaka tomu, že produkujú horčičné oleje, ktoré v našom organizme pôsobia antibakteriálne. Lovia baktérie na jazyku, v žalúdku a tiež aj v čreve a ničia ich. Okrem výraznej chuti sa môžu pochváliť svojou schopnosťou pomáhať v prevencii proti rakovine.

Používali sa už v starovekom Egypte, kde sa reďkovkami, cibuľoucesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy. Do Európy sa dostali začiatkom 16. storočia.

Reďkovky sa používajú pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka, ale aj priedušiek. Tiež sú vhodné na prečistenie obličiek a močových ciest. Tieto malé štipľavé guľôčky dokážu zničiť baktérie a uvoľniť hlieny. Pomáhajú odstrániť plynatosť a zápchu a dokonca vedia pomôcť aj s čkaním.

Odporúčajú sa jesť najmä surové, pretože práve vtedy sa považujú za najsilnejšiu zbraň proti baktériám, no pokojne ich použite aj v teplej kuchyni, ako napríklad v polievkach a podobne. Pri suchom kašli alebo problémoch s močovými cestami si môžete pripraviť šťavu z čerstvej reďkovky. Konzumácie reďkoviek sa nemusíte absolútne obávať. Éterické oleje, ktoré sú v nich obsiahnuté, podporujú tráviaci proces, a práve preto sa odporúčajú konzumovať pri redukčnej diéte, len samozrejme aj tu platí pravidlo – všetko s mierou.

Vzhľadom na to, že táto zelenina je veľmi nenáročná, kľudne si ju môžete dopestovať aj na balkóne v nádobe. U nás sa stretnete najčastejšie s ružovou reďkovkou, no poznáme aj iné druhy, ako napríklad čierne alebo biele reďkovky, ktoré sú tiež plné vitamínov. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz