Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kukurica

rss

Hit nielen letných kúpalísk, ale aj jarmokov. Je veľmi zdravá. Rýchlo ňou zasýtime náš žalúdok a nášmu organizmu dodáme dostatočné množstvo potrebných nutričných látok. 1 gram kukurice poskytuje až 4 Kj energie, omnoho viac ako čerstvá zelenina, a to len vďaka vysokému obsahu sacharidov.

Kukurica pochádza z Ameriky, kde sa vyvinula z divorastúcich foriem riedkoklasej pšenice. Až po určitej dobe ľudia prišli na to, aké potrebné látky kukurica obsahuje a následne sa jej pestovanie rozšírilo aj ďalej do sveta. Spojené štáty americké sú najväčším svetovým producentom kukurice. V Európe sú to krajiny v južnej a juhovýchodnej časti.

Kukurica sa u nás využíva najmä ako krmovina pre poľnohospodárske zvieratá. V taliansku z kukuričnej múky pripravujú kašu polentu, v Mexiku zas placky tortilly a v Amerike je to jednoznačne whisky.

Čerstvú a chrumkavú kukuricu je možné u nás dostať zakúpiť od leta do jesene. Bežne ju konzumujeme posolenú a za jemne uvareného stavu. V niektorých prípadoch aj pokvapkanú roztopeným maslom a dochutenú čiernym korením.  Mimo sezóny si  výbornú a sladkú kukuricu môžeme zakúpiť v konzervách alebo v mrazenom stave.

Kukurica obsahuje vysoké množstvo vitamínu B, pomocou ktorého rýchlo a účinne povzbudzuje naše mozgové funkcie. Vitamín B náš mozog využíva na produkciu acetylcholínu, kde spolu s ostatnými mozgovými šťavami, zodpovedajú za uchovanie koncentrácie a dobrej pamäte. To ale nie je všetko. Chcete mať peknú pleť a zdravé vlasy? Kukurica obsahuje viac biotínu než ostatné potraviny, ktorý nám pomôže proti oslabeniu vlasových pramienkov a zabezpečí, aby naše vlasy boli krajšie a zdravšie. Kukurica obsahuje aj vlákninu, ktorá nám pomáha pri stimulovaní čriev, ale aj množstvo minerálnych látok a stopových prvkov.

V prípade ak máte problém s vašou váhou skúste si pripraviť z usušených kukuričných vlásočníc močopudný čaj, ktorý má zoštíhľujúce účinky. Je potrebné, aby ste 1 čajovú lyžičku vlásočníc zaliali ¼ litrom vody. Po zaliatí nechajte chvíľku pôsobiť a čaj sceďte a vypite bez dochucovadiel.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz