Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kapusta – tradičné jedlo Slovákov

rss

Kapustu, najstaršiu kultivovanú zeleninu, už starí Rimania považovali za účinný liek proti všetkým neduhom, najmä žalúdočným vredom. Kapustu môžeme pestovať všade tam, kde nie je príliš horúco a kde poriadne prší. Môžeme ju pestovať aj v skleníku. Kapusta obsahuje veľa kyseliny listovej, ktorá je veľmi vhodná a potrebná pre ľudí, ktorí sú často vystavení stresovým situáciám. Tiež obsahuje aj veľa mangánu, selénu a zinku a pod.

Kvasená kapusta

Konzumovanie a príprava kvasenej kapusty má u nás veľmi dlhú a bohatú tradíciu. Pripravujeme ju kvasením na jemno postrúhanej alebo pokrájanej a posolenej bielej kapusty. Letné odrody nie sú vhodné na prípravu kyslej kapusty. Používajme zdravé, pevné a hlavne nepoškodené hlávky jesenných odrôd.

Už od nepamäti predstavuje veľmi obľúbenú prílohu k rôznym druhom mäsa, vďaka tomu, že dokáže zneutralizovať príliš vysoký obsah tukov. Kvasená kapusta je veľmi zdravá, ale aj chutná. Pravidelným konzumovaním môžeme predísť infarktu, depresívnym stavom, ale aj mŕtvici. Pri konzumácií kvasenej kapusty sa neodporúča ju premývať. Je pravdepodobné, že bude mať prisilnú chuť, no premytím môže stratiť množstvo cenných látok a okrem toho, je najzdravšia surová.

Spôsob vyrábania kyslej kapusty prevzali v stredoveku Slovania od Tatárov. Príprava kyslej kapusty je známa po celom Slovensku. Naši starí rodičia si tak zabezpečovali bohatý zdroj na vitamíny počas zimného obdobia. Príprava kyslej kapusty nepozostávala len z práce, ale často aj zo spievania a rozprávania, pretože pri robote bola potrebná celá rodina. Vždy muž strúhal kapustu na špeciálnych nožoch a ženy tancovali. Pár dní pred prípravou  sud nechali napučať a to tak, že do neho naliali vodu, aby neskôr nepretekal. Ešte pred ukladaním kapusty do suda ženy do plátenného vrecúška vložili hrozno alebo kúsok chleba na dno, aby tým urýchlili proces kvasenia.

Neskôr pokrájanú kapustu ukladali do suda a pridávali ingrediencie podľa potreby. Napríklad kmín, celé čierne korenie, bobkový list a na plátky pokrájanú cviklu. Takto pokračovali až kým sud nenaplnili. Pri plnení suda kapustu rovnomerne utláčali, aby z nej vytlačili vzduch. Po naplnení sud prikryli doskami a zaťažili riečnym kameňom. Kapustu prvé dni nechávali v teplejších miestnostiach z dôvodu, aby vykvasila. Neskôr ju preložili do chladnejšieho prostredia.

V dnešnej dobe ľudia pripravujú kapustu veľmi podobným spôsobom, závisí podľa zvykov. Napríklad ako ďalšie ingrediencie používajú  chren, cibuľu, jabĺčka alebo mrkvu.  Tiež na miesto vkladania hrozna na dno suda používajú celé kapustné listy.

Ak chcete, aby vám kapusta dlho vydržala treba dodržiavať nasledujúce zásady:

- Dodržiavajte hygienu a zásady čistoty.

- Keď kapustu tlačíte, musíte dbať na to, aby bola posolená aj pri okrajoch nádoby. Tiež je veľmi dôležité, aby ste z nej vytlačili všetok vzduch, inak kapusta zmäkne.

- Na  1 kg kapusty sa pridáva 20 – 30 g kuchynskej soli.

- Po natlačení kapusta musí byť na povrchu prikrytá šťavou. V prípade ak nebude, tak sa pokazí. Tiež je potrebné ju zaťažiť, napríklad kameňom, aby neplávala.

- Môže sa stať, že kapusta je suchá, v tomto prípade dolejte primerané množstvo vody.

- Ak máte pocit, že kapusta začína mäknúť, odporúča sa naliať do nej minerálnu vodu.

- Aby ste predišli plesniveniu alebo hnitiu kapusty, je vhodné ak kapustu preložíte do zaváracích pohárov. Poháre naplníte až po okraj, uzavriete viečkom a vo vodnom kúpeli 45 minút sterilizujete. Optimálna teplota pri sterilizácii je 65 oC. Kapusta bude čerstvá a tiež plná vitamínov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz