Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zaváraniny a lečo bez chemických konzervačných látok

rss

Naše staré mamy zavárali a konzervovali potraviny veľmi jednoduchým spôsobom, stačil im k tomu cukor a voda.

Úspech zavárania záleží v prvom rade od čistoty zaváracích pohárov a viečok. Tieto treba vopred dôkladne vydrhnúť hubkou na riad a citrou. Poháre aj viečka sa musia niekoľko krát vypláchnuť v tečúcej vode a do sucha vyutierať vyvarenou utierkou. Ovocie tiež vyumývame. Čerešne necháme chvíľu postáť v čistej slanej vode, aby sa odčervili.

Vyvarené viečka poutierame do vyvarenej utierky a dávame pritom pozor na tesniacu gumičku nalepenú na spodnej strane viečka. Nesmie byť ani trošku poškodená alebo zvlnená, pretože zaváranina by sa pokazila aj pri dodržaní hygienických postupov. Umyté ovocie dáme do čistých pohárov. Do každého pohára dáme 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (kopcom) a zalejeme to studenou vodou z vodovodu.

Okraj pohára starostlivo utrieme aby tam nezostal náhodný kryštálik cukru, uzavrieme a sterilizujeme. Sterilizujeme takto: do väčšieho hrnca dáme na dno nahrubo papier a naň poukladáme naplnené a uzavreté poháre tak, aby sa stien hrnca ani navzájom nedotýkali. Do hrnca nalejeme asi 5 cm vody, aby poháre do jednej tretiny stáli vo vode. Dáme sterilizovať (variť) na šporák. Ovocie počas sterilizácie musí vo fľašiach prejsť varom.

Veľmi jednoducho a bez chemických prísad sa dá zavárať aj lečo. Pod tenkým prúdom vlažnej alebo studenej vody vezmeme papriku do oboch rúk a palcami ju dôkladne vyumývame a opláchneme. To isté urobíme aj s rajčinami. Dôkladne vydrhneme a vypláchneme veľký hrniec, vyutierame čistou vyvarenou utierkou do sucha a nakrájame priamo do hrnca umyté rajčiny a papriky.

Dbáme pritom na čisté ruky, pretože rajčiny sú veľmi šťavnaté a nebolo by dobré keby sa tam dostalo niečo zo zle umytých rúk. Nakrájané rajčiny a papriky postavíme na sporák a miešame aby neprihoreli. Keď je lečo uvarené, zakryjeme ho pokrievkou a necháme do druhého dňa stáť v hrnci.

Na druhý deň lečo znova riadne prevaríme za stáleho miešania a horúce naplníme do čistých, vopred pripravenych zaváracich pohárov, zaviečkujeme a dáme sterilizovať. Skúšku robíme tak, že asi pol hodiny po skončení sterilizácie otočíme každý pohar s lečom či náhodou netečie. Ak tečie, vezmeme zatváraciu hlavicu a znova uzavrieme. Keď tečie opakovane, vymeníme víčko a opäť krátko sterilizujeme.

Poháre nikdy neplníme po samý vrch. Necháme tam miesto asi 2 cm, pretože pri sterilizácii sa pod viečko môže dostať niečo z obsahu pohára a zaváranina alebo lečo sa pokazí. Takéto zaváranie je veľmi jednoduché, zdravé a lacné, ale na hygienu kladie o to väčší dôraz.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz