Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Výhody a nevýhody vyvýšených záhonov

rss

Vyvýšené záhony sa udomácnili už aj u nás. Šetria čas strávený v záhrade, ako aj námahu spojenú s okopávaním a prácou v podrepe, predklone, či na kolenách.

Výhody vyvýšených záhonov

Existuje veľa druhov ovocia a zeleniny, ktoré je možné pestovať vo vyvýšených záhonoch, ale nie v bežnej záhrade. Luxus vyberať si a zvoliť optimálne podmienky dovoľuje vypestovať rastliny, ktoré by inak pestovať nebolo možné alebo by ich pestovanie bolo komplikované, napríklad rastliny, ktoré neznášajú vápnité pôdy s vysokým pH.

Lepšia drenáž

Keď je pôda na pestovanie zeleniny a ovocia vyvýšená je menej kompaktná so zeminou a teda je oveľa jednoduchšie z nej odvádzať prebytočnú vlhkosť. Účinná drenáž je kľúčovým prvkom pestovania zeleniny a ovocia, pretože je možné ovládať vlhkosť pôdy v oveľa špecifickejšom rozsahu.

Kontrola pôdy

Pri sadení zeleniny a ovocia priamo do zeme, neexistujú žiadne záruky, že pôda bude optimálna pre rast. Neraz zaberie niekoľko pestovateľských období, kým sa pôda otestuje a dodajú sa jej všetky potrebné živiny pre rast konkrétnych plodín. Tomuto sa dá predísť pestovaním vo vyvýšených záhonoch. V nich si možno prispôsobiť pôdu špecifickým odrodám zeleniny a ovocia. Dokonca sa vyvýšené záhony dajú rozdeliť a tak sa v nich dajú pestovať aj dva druhy plodín, ktoré majú úplne iné požiadavky na pôdu.

Výber polohy v záhrade

Tým, že nie je potrebné testovať a prispôsobovať pôdu jednotlivým druhom plodín, môžete vyvýšený záhon umiestniť kdekoľvek v záhrade. To ulahodí najmä tým, ktorí majú aj v záhrade cit pre dizajn. Na internete môžete nájsť veľa obrázkov, kde práve vyvýšený záhon je stredobodom celej záhrady.

Ochrana voči škodcom

Vyvýšené záhony vytvárajú bariéru voči škodcom žijúcim v pôde, ako sú hlodavce, či červy. Stačí, ak je na vyvýšený záhon použitá stena s dostatočnou výškou.

Nevýhody vyvýšených záhonov

Medzi mínusy vyvýšených záhonov patrí najmä práca, čas a náklady, ktoré je potrebné vynaložiť pri ich vybudovaní.

Začiatočné náklady

Začiatočné náklady sú závislé od toho, z akých materiálov sa buduje vyvýšený záhon. Samozrejme, dajú sa znížiť, pozor však na nedostatočnú životnosť- aj oprava, či náhrada niektorej zo stien totiž niečo stoja. Najlacnejším variantom je použiť drevo, kvôli životnosti sa ale odporúča použiť radšej železnú, či murovanú konštrukciu.

Plánovanie

Ak sa pestovateľ rozhodne pre vyvýšený záhon, je potrebné dobré plánovanie. Zvlášť, ak pôjde o trvalú štruktúru záhona. Je potrebné starostlivo naplánovať dizajn, veľkosť, ako aj prístupnosť vyvýšeného záhona. Zároveň musí záhon zapadať do vzhľadu záhrady a zabezpečovať optimálne podmienky pre rast zeleniny a ovocia.

Zavlažovanie

Hoci sme drenáž, t.j. lepšie odvodňovanie vyvýšených záhonov, spomínali ako jednu z výhod, v letných teplých a suchých mesiacoch sa môže predstavovať nevýhodu. V horúcom počasí totiž pôda rýchlejšie vyschne, preto je potrebné vyriešiť aj zavlažovanie. Riešením môže byť zavlažovací systém na báze zavlažovača trávnika.

 

Zdroj obrázka:lovethegarden.com

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz