Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie zeleniny pre začiatočníkov alebo zelenina nenáročná na pestovanie

rss

Záujem o dopestovanie si vlastnej chutnej a zdravej zeleniny a ovocia neustále rastie, preto pribúda aj mnoho nových pestovateľov – začiatočníkov. Hoci väčšinu zeleniny je pomerne nenáročné vypestovať, možno rozmýšľate nad tým, ktoré druhy sú tie na pestovanie najjednoduchšie. Ktorými druhmi zeleniny začať, aby prvá úroda neodradila?

Top 10 zelenín nenáročných na dopestovanie

Na to, aby bolo pestovanie nenáročným,  je najlepšie zamerať sa na tie druhy zeleniny, ktoré sa vysievajú priamo tam, kde sa aj zbiera ich úroda. Zároveň  je dobré, ak je možné úrodu plodín zbierať počas dlhšieho časového  obdobia po jednom výseve.

Hlávkový šalát a reďkovka

Ideálnymi pre takéto pestovanie sú rastliny rodu kapustovité, medzi ktoré patrí aj hlávkový šalát a reďkovka. Obe tieto plodiny rastú veľmi rýchlo a môžu byť použité aj ako vedľajšie plodiny, t.j. pestované medzi plodinami, ktorých rast trvá dlhšie, aby bol využitý priestor.

Reďkovka sa vysieva v marci už priamo do záhona. Hneď, ako rastlinky vzklíčia, pretrhajte ich, aby neboli príliš nahusto a reďkovky mali kde rásť.

Hlávkový šalát je možné vysievať priamo na záhon koncom marca alebo ho predpestovať v kvetináči. Pre dobrú úrodu potrebuje kyprú pôdu, dostatok živín a bohatú zálievku.

Červená repa – cvikľa

Červená repa je plodina s množstvom vitamínov a živín. Dobre uskladnená vydrží po celú zimu a môžete z nej pripravovať šťavy, či polievky. S výsevom cvikle môžete začať v polovici apríla.

Špenát

Špenát je výborná listová zelenina nenáročná na pestovanie. Stačí ho vysiať na jar priamo na záhon. Dobre sa mu darí na slnečnom alebo poloslnečnom stanovisku a potrebuje výdatnú zálievku.

Mrkva

Mrkva má rada kyprú hlbokú pôdu s dostatkom živín, ale neznáša pôdu čerstvo pohnojenú maštaľným hnojom. Vysievať sa môže v marci alebo v apríli. Tiež patrí k zeleninám, ktoré je po vzídení potrebné pretrhať.  Potrebuje dostatok vlahy.

Cibuľa

Pestovanie cibule z cibuliek sadzačiek je veľmi jednoduché. Vysadiť ich môžete už na začiatku marca, ak to počasie dovolí, alebo v jeho priebehu, či v apríli. Cibuľa má rada hlinito-piesočnatú pôdu. Vadí jej prílišná vlhkosť, pretože môže začať nahnívať.

Tekvica a cuketa

Tekvice a cukety majú radi kompost a slnečné, záveterné záhony. Vysádzajú sa v máji, keď už nehrozia mrazy. Je potrebné občas ich zalievať.

Zemiaky

Zemiaky, ktoré si dopestujete doma sa vám odmenia nezameniteľnou chuťou. Sadia sa od polovice do konca marca až do polovice apríla, podľa toho, ako to dovolí počasie.

Paradajky

Paradajky je ideálne pestovať zo sadeníc. Tie je potrebné vysiať na konci februára alebo začiatkom marca a potom v máji ich presadiť do vonkajšieho záhona alebo s kvetináčom či vedrom premiestniť von. Ku každej rastlinke zapichnite paličku, aby sa mala o čo opierať. Paradajky sú veľmi náchylné na plesne, preto ich zalievajte ku koreňom a občas im prekyprite pôdu. V priebehu rastu ulamujte výhonky, aby paradajky nestrácali energiu pri tvorbe listov a radšej ju koncentrovali do dozrievania plodov.

Veríme, že sa vám pri pestovaní bude dariť a pamätajte, že hoci zelenina možno nebude vyzerať tak krásne, ako na pultoch obchodov, ale bude oveľa zdravšia a chutnejšia.

Fotogaléria

Komentáre

Tetrasad 15.1.2019, 21:36
Tieto plodiny na záhradke a v skleníku https://skleniky-kinplast.cz/produkt/sklenik-volya-2dum/ tiež pestujem, akurát špenát ma nenapadlo, že by sa dal ľahko pestovať. Nechám sa inšpirovať a na jar ho skúsim zasadiť a snáď vyrastie.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz