Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Cuketa čistí a detoxikuje

rss

Cuketa (nazývaná aj cukina) je zdravá, pestovateľsky nenáročná zelenina. Na pohľad pripomína uhorku šalátovku (ide však skôr o tekvicu), s ktorou spoločne patria do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae). Aj keď sa cuketa od uhoriek odlišuje chuťou a konzistenciou dužiny, dá sa v kuchyni používať podobným spôsobom.

Prečo je cuketa taká zdravá?

Cuketa patrí medzi zeleninu s nízkym glykemickým indexom. Z vitamínov obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a A. Necelé percento obsahu tvorí cenná vláknina, dve percentá obsahu tvoria sacharidy, necelé dve percentá zdravé tuky a asi jeden a pol percenta rastlinné bielkoviny. Vzhľadom na šťavnatosť dužiny neprekvapí, že ju až z deväťdesiatich percent tvorí voda. Z minerálnych látok poteší najmä obsah vápnika, draslíka a horčíka.

Ako nám cuketa pomáha?

Vďaka obsahu kyseliny listovej je cuketa dôležitá pre dobrú kondíciu nervovej sústavy, a odporúča sa konzumovať aj v tehotenstve. Pomáha detoxikovať organizmus — podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela. Zlepšuje metabolizmus a obsahuje minimum kalórií, čo robí z cukety cenného pomocníka pri boji s nadváhou. Konzumácia cukety sa odporúča pri obezite, reumatizme a bolestiach kĺbov, dne, cukrovke, pri častých zápchach, pri poruchách trávenia aj vylučovania (vrátane zápalov hrubého čreva). Zvlášť prospieva činnosti ľadvín, pečene a žlčníka.

Ako cuketu konzumovať:

  • za surova (čerstvú),
  • zavárať (ako uhorky),
  • vyprážať v cestíčku,
  • zapekať,
  • receptov na cuketu sú tisíce, nezabudnite však, že nezdravou tepelnou úpravou zničíte aj tú najzdravšiu zeleninu :)

Ako si cuketu vypestovať?

Pestovanie cukety sa príliš neodlišuje od pestovania tekvíc. Semienka cukety si kúpite doslova za pár desiatok centov, úroda je pri dobrej starostlivosti obrovská. Základom úspechu je slnečné stanovisko a dostatok vody. Niektoré cukety rastú typickým kríčkovým spôsobom, iné sa “rozplazia” do okolia. V každom prípade ide o mohutne rastúcu rastlinu ktorá potrebuje dostatok miesta. Semienka vysievajte do hniezd po dva alebo tri kusy, prípadne do riadkov (odstup medzi hniezdami či riadkami jeden meter).

Cuketa neznáša zimu, a jarné mrazíky dokážu mladé rastlinky cukety poškodiť alebo zahubiť. Preto vysievajte do voľnej pôdy až keď sa riziko jarných mrazov pominie, v druhej polovici mája alebo v prvej polovici júna. Dobrým riešením je predpestovať si mladé rastlinky v interiéri v kvetináčoch, a neskôr ich presadiť do voľnej pôdy (na vonkajší chlad ich postupne pripravte otužovaním — spočiatku von len nakrátko, počas poludňajšieho slnka, neskôr presadiť priamo do záhonu).

S hnojením to spočiatku určite nepreháňajte, prehnojenie prinesie viac škody ako osohu. Pôdu však môžete pripraviť vopred zarýľovaním kvalitného kompostu. Častým zberom plodov (zberová veľkosť 7 až 12 cm) podporíte plodnosť.

Tešíme sa na vaše otázky a názory v komentároch pod článkom, alebo na Facebooku :)

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz