Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zemiaky - druhý chlieb Slovákov

rss

Máme tu obdobie vykopávania zemiakov, a tak im budeme venovať  trošku pozornosti. Zemiaky sú veľmi vhodnou potravinou, ktorá je dostupná kedykoľvek vo veľkom množstve a v rôznych odrodách.

Zemiaky patria do čeľade ľuľkovitých. U nás patria k základným potravinám. Pochádzajú z Južnej Ameriky. Zemiaky sú bohaté na škrob, bielkoviny, vitamín B a C, minerálne látky, draslík, horčík, železo a pod. Najviac vitamínov sa nachádza v nových zemiakoch. Skladovaním sa obsah vitamínov znižuje na polovicu.

Zemiaky sú schopné zasýtiť náš žalúdok 3-krát viac ako biele pečivo, pričom obsahujú rovnaký počet kalórií. Sú ale omnoho diétnejšie ako obilniny, pretože obsahujú menej sušiny.

Množstvo odrôd zemiakov sa stále zvyšuje, čo našu situáciu trošku komplikuje, v prípade blížiaceho sa termínu sadenia zemiakov. Nevieme sa tak rozhodnúť, akú odrodu si zasadíme do našej záhradky. Okrem farby šupky, dužiny a rannosti v poslednej dobe pribudol aj ďalší podstatný parameter – varný typ. Varný typ určuje vlastnosti hľúz po uvarení. Taktiež určuje aj použiteľnosť zemiakov na konzumáciu.

Druhy zemiakov – varné typy

Typ A – je vhodný najmä do šalátov, ako príloha alebo na varenie v šupke. Hľuzy sú po uvarení pevné, tuhé a lojovité. Ani po dlhšom varení sa nerozvaria.

Typ B – označujeme ako univerzálne prílohové zemiaky. Používajú sa tiež do šalátov, guľášov, polievok, ale aj na restovanie. Po uvarení sa mierne rozsypávajú.

Typ C – tento typ je vhodný najmä na prípravu kaší a cesta. Taktiež je vhodný aj na výrobu zemiakovej baby alebo placiek. Po uvarení sa hľuzy rozsypávajú a zmúčnatejú.

Typ D – je vhodný na priemyselné spracovanie, pre záhradkárov nie je podstatný.

Skladovanie zemiakov

Pri skladovaní zemiakov musíme dodržiavať určité podmienky, aby nám vydržali čo najdlhšie, a nepremenili sa na nezdravé naklíčené zelené plody. Po zbere zemiakov prichádza obdobie „hojenia rán“, kde sa spevňuje šupka na zemiakoch. Toto obdobie si vyžaduje vyššiu teplotu. V prípade suchého počasia nechajte zemiaky 1 až 2 dni schnúť na teplote 10 až 16 oC. Na poranených miestach sa vytvorí vrstva. Po období hojenia rán môžeme zemiaky uskladniť no musíme dbať na to, aby zemiaky boli naozaj suché. Neskôr je potrebné, aby sme ich skladovali v tme, suchu a chlade, no nie v mraze. Taktiež je dôležité zabezpečiť aj dobré vetranie. Ideálne podmienky pre skladovanie je teplota 4 až 6 oC. Vyššie teploty už spôsobujú klíčenie zemiakov. Zelenkavé a vyklíčené zemiaky obsahujú väčšie percento jedovatej látky – solanínu, preto treba dodržiavať teplotu pri skladovaní. Pozor, ak máte doma dieťa, vyklíčené zemiaky nikdy nepoužívajte na prípravu detských jedál!

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz