Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Organická záhrada: Ako začať s ekologickým pestovaním

rss

Organické pestovanie sa stalo v poslednom období populárnou alternatívou k drahému, nesezónnemu ovociu a zelenine v obchodoch, ktoré sú navyše častokrát bez chuti. Organické ovocie a zelenina je nepochybne zdravšie a chutnejšie. Navyše založiť si a starať sa o ekologickú organickú záhradu ani nie je také ťažké. Organické pestovanie sa môže stať vaším hobby na voľné chvíle a spestrí aj vašu záhradu. na čo si dávať pozor a ako začať s organickým pestovaním?

Pozor na hnojivá a chemikálie

Keď hovoríme o ekologickom a organickom pestovaní, malo by byť pre vás zrejmé, že musíte byť opatrní v tom, aké chemikálie budete používať. To zahŕňa hnojivá na trávnik, chemické hnojivá, pesticídy, či chemikálie ničiace burinu. Pozorne preto čítajte všetky obaly a vyberajte si len tie, ktoré sú organické. Samozrejme, dôležité je aj pospytovať sa susedov, aké hnojivá, postreky a chemikálie používajú a zistiť, či nemôžu mať vplyv na vašu záhradu.

Vyrábajte si vlastný kompost

Ideálne je spolu so záhradkou si založiť aj vlastné kompostovisko a vyrábať si vlastný kompost. Vyberte si preto vhodné miesto v záhrade a vykopte na kompost jamu alebo si kúpte, či zhotovte kompostovací zásobník. Do kompostoviska potom môžete dávať biologický odpad z kuchyne a zo záhradky, ako je lístie, zvyšky, či odrezky kvetov, burinu, slamu, pokosenú trávu, zvyšky zeleniny, zhnité ovocie, šupky, menšie konáriky. Pre dobrý kompost je najvhodnejšie, ak sa striedajú vrstvy mäkkých materiálov s tvrdými a suché s čerstvými zostatkami. Samozrejme, všetko potrebuje určitý čas na rozklad a ak nechcete čakať, začnite svoju organickú záhradku najprv kúpením organického substrátu.

Zabezpečte si dažďovú vodu

Skúste si v záhrade vytipovať miesto, kde by ste mohli umiestniť nádobu na zachytávanie dažďovej vody, napríklad pod odkvapom, v rohu pozemku, kde vám nádoba nebude zavadzať. Dažďová voda je totiž na polievanie rastlín v organickej záhrade najlepšia. Tento spôsob polievania vám zároveň nezvýši účty za vodu.

Vyberte si vhodné druhy a odrody rastlín

Vyberte si do svojej záhrady druhy a odrody rastlín, ktorým sa vo vašom prostredí dobre darí. Nemá zmysel pestovať také ovocie a zeleninu, ktoré jednoducho nebude mať vo vašej záhrade správne podmienky. Je dobré si informácie zistiť od susedov, ktorí už dlhšie nejaké odrody pestujú alebo si vypýtať radu od miestnych predajcov rastlín. Ak začínate záhradu po prvýkrát, siahnite najprv po jednoduchších druhoch, akými sú šalát, cibuľa, rajčiny, uhorky, pažítka, či mäta.

Určte pre rastliny vhodné stanovisko

Pozemok, kde si chcete založiť svoju ekologickú záhradku, nemusí byť veľký, ale vyberte si také políčko, ktoré bude dostatočne svetlé a slnečné. Ak chcete pestovať ovocie a bylinky, malo by na pestované rastlinky svietiť slniečko aspoň 5-6 hodín denne.

Kúpte si organické semená a priesady

Či už pre vašu záhradu kupujete semená alebo priesady, pri kúpe sa presvedčte o tom, že budú organické, geneticky nemodifikované, ideálne 100% certifikované.

Prilákajte do záhrady hmyz a zvieratá

Uistite sa, že vaša záhrada bude atraktívnou aj pre zvieratá, najmä pre vtáky, hmyz, červíky a chrobáky. Červíky vám dobre prevzdušnia pôdu pri rastlinkách, ale aj kompostovisko, včely, muchy a hmyz zabezpečia opeľovanie, no a vtáky budú udržiavať prirodzenú rovnováhu, aby sa hmyz vo vašej záhrade nepremnožil. Porozmýšľajte preto už pri zakladaní záhrady, ako tieto zvieratá prilákať. Pomôcť vám môžu kvety, ako napríklad sedmokrásky, levanduľa, či vtáčie búdky. Dobrá organická záhrada je totiž najmä o prirodzenej rovnováhe.

Premyslite si, ako rastliny vysadíte

Predtým, ako sa pustíte do samotnej výsadby rastlín, urobte si prieskum, ktoré rastliny sa navzájom dopĺňajú a podporujú v raste a ktoré sa naopak vo vývine brzdia. Pomôcť vám môžu odborné publikácie, ale aj fóra a články na internete, či susedia a známi.

Ekologické záhradníčenie naozaj nemusí byť len tvrdá drina. Prináša aj dobrý pocit, že prispejete k udržateľnejšej budúcnosti a v neposlednom rade potešenie z čerstvých, chutných, organických plodov ovocia a zeleniny vypestovaných vlastnými rukami.

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz