Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rotácia plodín v zeleninovej záhrade

rss

Historicky je rotácia plodín v zeleninovej záhrade jedným z najlepších a najúčinnejších spôsobov ako znížiť počet hmyzu, výskyt chorôb a zväčšiť výnosy z rastlín. Už pred stovkami rokov, dávno pred komerčnými hnojivami a pesticídmi, zistili pestovatelia, že rastlinám sa darilo lepšie, ak sa nepestovali na rovnakom mieste počas nasledujúcich vegetačných období. Tak sa začalo s rotáciou plodín v zeleninovej záhrade.

Rotácia plodín pomáha aj pôde

Striedanie rastlín nie je výhodným riešením len kvôli väčším výnosom z plodín, ale pomáha aj obnoviť pôdu. Jednoduchými krokmi rotácie môžu pestovatelia akéhokoľvek rozsahu, od tých, ktorí majú niekoľko paradajok, až po tých, ktorí spravujú viac akrov, využívať výhody striedania plodín. Všeobecne platí, že  je najúčinnejšie je striedanie plonárodín vtedy, keď sa dodržiavajú dve hlavné zásady. 

1.Náročnosť rastlín

Prvá zásada vyžaduje, aby v pôde boli pestované najprv plodiny náročné na živiny,  potom rastliny na živiny nenáročné a napokon strukoviny.  

Plodiny náročné na živiny

Plodiny, ktoré sú náročné na živiny, odoberú z pôdy veľké množstvo dostupných živín pri svojom zretí a produkcii plodov. Patrí medzi ne väčšina rastlín produkujúca plody, vrátane paradajok, baklažánov, tekvíc, ale tiež listová zelenina, ako je kapusta, brokolica a karfiol.

Rastliny nenáročné na živiny

Na ďalší rok môžeme po rastlinách náročných na živiny vysadiť napríklad koreňovú zeleninu, ako je mrkva, reďkovka, repa a podobne. Koreňová zelenina si totiž na svoj rast a dozrievanie nevyžaduje také množstvá živín, ako prvá skupina rastlín produkujúca plody.

Strukoviny

Posledným krokom v rotácii rastlín by mali byť strukoviny. Tie pôdu „opravujú“ tým, že dusík zo vzduchu zapracúvajú späť do pôdy. Patria sem všetky druhy fazule a hrachu, ale aj ďatelina a bôb. Navyše sa zelené zvyšky týchto rastlín môžu zaorať do pôdy ako organické zelené hnojivo.

2.Príbuznosť plodín

Ďalšou hlavnou zásadou rotácie plodín je, že sa nesmú pestovať rastliny z tej istej čeľade na rovnakom mieste dve sezóny po sebe. To si vyžaduje určité znalosti z poznania rastlín. Keďže však väčšina pestovateľov- amatérov, ale aj profesionálov- pestuje rovnaké plodiny, tak tých čeľadí sa v zeleninovej záhrade tak veľa nevyskytuje:

  • plodiny z čeľade ľuľkovité zahŕňajú paradajky, papriku, baklažán, zemiaky a tabak;
  • čeľaď kapustovité obsahuje plodiny ako sú brokolica, kel, kapusta, karfiol, ružičkový kel;
  • medzi rastliny z čeľade tekvicovité patria uhorky, melóny, tekvice;
  • mrkva, zeler a mnohé bežné byliny sú zahrnuté v čeľadi mrkvovité.

Využívate aj vy rotáciu rastlín vo vašej záhrade? Osvedčila sa vám? Poraďte aj ostatným pestovateľom a začiatočníkom v komentároch pod článkom, alebo na sociálnych sieťach:).

 

Obrázok: maximumyield.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz