Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si vybudovať vyvýšený záhon

rss

Ak rozmýšľate nad tým ako si vybudovať vyvýšený záhon vo vašej záhrade, máme pre vás pár rád a tipov, na čo by ste pri jeho realizácii nemali zabudnúť.

Plánovanie vyvýšeného záhona

Plánovanie vyvýšeného záhona je veľmi dôležitým krokom pri jeho uskutočňovaní. Keď už príde na jeho budovanie, mali by ste mať veľmi presnú a jasnú predstavu o tom, čo, kde a ako máte spraviť.

Najprv by ste si teda mali urobiť nákres vyvýšeného záhona spolu s jeho mierami. Výška záhonu je dôležitá pri vysádzaní, trhaní buriny a zbieraní úrody. Na to, aby ste sa pri týchto činnostiach nemuseli príliš nahýbať a šetrili svoju chrbticu, je odporúčaná výška cca 70 – 80 cm.  Vyvýšený záhon neplánujte ani príliš široký, pretože bude pre vás nepohodlné (alebo aj úplne nemožné) zasadiť a okopať plodiny, či vytrhať burinu v jeho prostriedku. Pri prístupnosti záhona zo všetkých strán je možná šírka záhona 140 cm.

Ďalším krokom je nakreslený záhon umiestniť v záhrade. Aj to vám odporúčame najprv si zakresliť na papier. Pri premýšľaní, kam vyvýšený záhon umiestniť, by ste nemali zabudnúť na pár dôležitých bodov:

  • prístupnosť vyvýšeného záhona z každej strany - toto je dôležité pri starostlivosti o rastliny, ktoré budete vo vyvýšenom záhone pestovať;
  • rovný podklad vyvýšeného záhona – záhon môžete založiť na vyrovnanej zemine, tehlách, piesku, kamenitej, či betónovej ploche;
  • dobrý prístup k zavlažovaniu – pri umiestňovaní vyvýšeného záhona v záhrade, zvážte jeho vzdialenosť od nádoby s dažďovou vodou alebo v dosahu zavlažovacej hadice.

Vyznačenie vyvýšeného záhona v priestore

Keď máte hotový plán vyvýšeného záhona, odporúčame všetko si vyznačiť aj priamo v teréne. Zoberte nejaké drevené kolíky, lano, meter a hor sa do práce. Vymerajte a označte si svoj záhon. Táto provizórna konštrukcia vám môže pomôcť aj pri samotnom budovaní stien vyvýšeného záhona. Ubezpečí vás, že záhon je naozaj na tom mieste, kde ste chceli a s tými rozmermi, ktoré ste plánovali.

Vytvorenie stien vyvýšeného záhona

Po vyznačení si vyvýšeného záhona priamo v záhrade nastáva čas vybudovať jeho steny. Vyvýšený záhon je možné postaviť z rôznych materiálov- z drevených dosiek, vyradených paliet, plechu, prútia, tehiel alebo si celú konštrukciu môžete kúpiť. Pri stavaní samotného záhona je potrebné dbať na to, aby boli steny v rovnováhe, rohy zvierali pravý uhol a ak je to možné, upevniť záhon aj v pôde.

Naplnenie vyvýšeného záhona pôdou

Po postavení konštrukcie vyvýšeného záhona, je čas naplniť ho zeminou. Na spodok je dobré natiahnuť textíliu a pricvaknúť alebo inak ju prichytiť k stenám záhona. Takto pripravený záhon môžete naplniť pôdou, pričom by ste nemali zabudnúť ani na hnoj a kompost, podľa druhu zeleniny, či ovocia, ktoré sa vo vyvýšenom záhone chystáte pestovať.

 

Obrázok: lovethegarden.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz