Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovateľské stanice na rýchlenie a pestovanie zeleniny, byliniek, kvetov

rss

Pestovateľské stanice umožňujú jednoduché pestovanie a rýchlenie zeleniny a byliniek prakticky kdekoľvek. Na parapete vo vašom byte, v presklenej verande, na balkóne v paneláku, alebo už v skorú jar v nevyhriatom skleníku či fóliovníku, na terase a v záhrade. Niet divu, že sa táto šikovná novinka stáva v poslednej dobe hitom. Veď kto by nechcel dopriať sebe a svojim najbližším vlastnú sviežu, čerstvú zeleninu a bylinky v BIO kvalite?

Čo je to pestovateľská stanica?

Pestovateľské stanice predstavujú komplexné prostredie na pestovanie rastlín, podporujúce rýchly rast . Sú to moderné zariadenia kompaktného tvaru so zabudovanými modernými prvkami, do ktorých jednoducho umiestnite kvetináče s rastlinami (a/alebo použijete na výsadbu nádoby dodané ako súčasť stanice — závisí od modelu a konfigurácie). Ich najväčšími výhodami (popri estetických a funkčných vlastnostiach) je možnosť vyhrievania pôdy (záleží od konkrétneho modelu a konfigurácie), premyslené vlhčenie pôdy a priehľadný kryt, vytvárajúci mikroklímu ideálnu pre rast rastlín. Existuje viac typov pestovateľských staníc odlišujúcich sa cenou, konštrukciou a rozmermi. Ľahko sa dajú poskladať aj rozobrať a sú použiteľné na pestovanie po celý rok.

Parapetné pestovateľské stanice

Sú určené najmä do interiéru, teda napríklad na parapetné dosky. Tomu zodpovedá aj perfektný dizajn tohto typu pestovateľskej stanice — je to takmer dizajnový šperk :) ktorým sa môžete pýšiť pred návštevami. Lepšie modely (ako napríklad parapetná pestovacia stanica Hollandia) sú vybavené úsporným elektrickým vyhrievaním pôdy (cca 12 W, na skoré jarné rýchlenie rastlín), kapilárnymi rohožami, zásobníkom vody na automatické zvlhčovanie pôdy a čírymi krytmi so zabudovanou ventiláciou. Ideálne na vzrastovo nižšiu zeleninu ako je pažitka, reďkovky alebo šalát — môžete si byť istí, že budú chutiť omnoho lepšie :) ako zo supermarketu.

Veľké pestovateľské stanice

Môžu dosahovať rozmery presahujúce na dĺžku 0,5 alebo 1 m, výška cca 0,5 m, bežne sú vybavené termostatom, elektricky vyhrievanou tepelnou rohožou, čírym krytom s vetraním. Vďaka dostatočne veľkej ploche vám umožnia pestovať pomerne veľké množstvo rastlín. Ak dokážete zabezpečiť dostatočný prístup prírodným opeľovačom, alebo rastliny opelíte štetcom, môžete si v takejto väčšej stanici vypestovať napríklad aj celý záhon jahôd. Mnohé druhy zeleniny (koreňová, listová, hlúbová) opeľovače nepotrebujú, takže takáto veľká pestovateľská stanica vám prinesie úrodu napríklad aj na ôsmom poschodí paneláku — ak ju umiestnite na dostatočne slnečnom mieste. Prevažne samoopelivá je takisto napríklad paprika a paradajka, obe však k tomu potrebujú vietor. Pri pestovaní vonku to nie je problém, v interiéri im však musíme s opelením pomôcť napríklad jemným štetcom, alebo občasným opatrným potrasením v čase kvitnutia. Niektoré modely pestovateľských staníc sú vhodné aj k použitiu vonku v exteriéri — napríklad na terase či na dvore.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz