Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rozhovor s Najobľúbenejšou výrobkyňou potravín 2017 z Farmy Tuška

rss

Výherkyňou súťaže v kategórii Najobľúbenejší výrobca potravín 2017 sa stala pani Marta Tužinská, majiteľka rodinnej farmy Tuška zaoberajúcej sa predajom z dvora. V rozhovore nám odpovedala na otázky týkajúce sa farmy a výroby potravín na nej.  

Prečo ste sa rozhodli založiť si farmu a predávať výrobky z nej?

Vždy som túžila chovať zvieratá a ono to bola náhoda, lebo vznikol zákon o označovaní zvierat. Tie sa museli nahlásiť v CEHZ v Žiline a tam som dostala číslo farmy. Takže som musela založiť farmu. Ono až neskôr, keď som chcela dať mojim výrobkom meno, vznikla Farma Tuška. Tri roky to bolo len číslo bez mena.

Ako vznikol názov Vašej farmy?

Názov Farma Tuška vznikol z môjho mena. Keďže ako malá som nevedela povedať "r", tak sa mi deti smiali, že som Malta – betón a moji rodičia vždy hovorili: "Ty nie si betón, ty si naša Tuštička." Vzniklo to odvodením z Mar – Tuška. Odvtedy ma tak volali v mojej rodine, aj v skole a na strednej, tak som sa rozhodla tak pomenovať aj moju farmu.

Aké boli Vaše začiatky?

Ťažké. Závisť ľudí je nekonečná. Viete, na Slovensku farmári nemajú vhodné podmienky na to, aby podnikali. Nemajú prostredie. Mnoho farmárov moc o sebe nehovorí. Ja som trošku z tohto smeru odbočila a založila som si oficiálnu výrobňu, ale akosi som ľudom sedela v žalúdku. No a zamestnanci poznajú len svoje práva a nie povinnosti. Tak sa okolo mňa rozprúdilo peklo. Je to verejné tajomstvo. Nedokázala som sa v tej dobe brániť. Tak som sa vrátila k zvieratám a snažím sa nevynikať.

Aké výrobky ponúkate zákazníkom?

Kedysi som ponúkala len mliečne vyrobky. Dnes mám svojich stálych klientov, ktorí si prídu po mliečko, vajíčka, či sliepočku na polievku. Kuriatko. Príležitostne z domácej zabíjačky dáke to mäsko, ak ma o to požiadajú, že chcú.

Ktorý z Vašich výrobkov je Váš najobľúbenejší a ktorý majú v obľube Vaši zákazníci?

Povedala by som, že môj obľúbený výrobok je syrová torta. Do nej vkladám svoju predstavivosť a svoju lásku. Robím to ako hobby. Nemám výrobňu. Na to upozorňujem aj svojich zákazníkov, že je to len moje hobby dávať syru tvar. Ale ak zakazník za mnou príde s požiadavkou, ja ho neodmietnem. Nejdem za zákazníkom ja, ale on príde za mnou a požiada ma o službičku.

Na čo ste vo Vašej rodinnej farme najviac pyšní?

Na čo som pyšná? To je ťažká otázka, pretože to, čo robím, nerobím preto, aby som sa pýšila, ale preto, že je to moja srdcová záležitosť. Milujem zvieratá. Tie vás nezradia. Vedia vám preukázať lásku a sú vďačné za to, že sa o ne staráte. U mňa sú zvieratá členovia rodiny. Majú svoje mená. Nikdy nepoviem, že idem kuknúť kravy, ale že idem kuknúť dievčence. Tak isto aj kozy. Viete, ono zviera- to je beťár. Vie urobiť aj škodu, ak vám ujde. No a ľudia si tiež už odvykli od toho, že dedina bola o chove zvierat. Kvôli zvieratám ma skoro ukrižovali, ale nevzdala som sa ich. Som hrdá na svoju prácu a nehabím sa za to, že moja práca je v maštali pri zvieratách.

Čo je pri výrobe Vašich výrobkov najťažšie?

Syr je nevyspytateľný. Ak nevystriehnete správnu chvíľu, výrobok neurobíte. Je to kumšt. Tak aj mne sa nie vždy podarí. Stáva sa to...

Čo Vás pri výrobe výrobkov najviac teší?

Najviac ma vždy poteší to, ak ten, kto ma požiadal o výrobok, je spokojný. Ak sa páči a ak chutí. Myslím si, že je to o tom. Ak sú zákazníci spokojní s vajíčkami, aj s kuriatkami. Ak si už dopredu rezervujú moje výrobky. To je to najväčšie ocenenie.

Kde predávate Vaše výrobky?

Kedysi som mala výrobňu, obchody a aj webovú stránku. Len za chyby iných, som pykala ja. Spustilo sa okolo mňa peklo. Tak som zrušila výrobňu, aj predajne. Zrušila som zamestnancov. Teraz robím len na objednávku. Keď ma požiadajú o dajaký výrobok. Keď si zákazníci prídu ku mne na farmu. Majú tak možnosť vidieť, kde žijem. Vidieť moje zvieratá. Privítam ich vždy v mojej kuchyni. Tam majú možnosť na vlastné oči vidieť všetko. A ak o mne aj niečo začujú, majú možnosť posúdiť, či je to pravda alebo nie. Som spokojná s tým, ako som sa rozhodla. Mám stálych zakazníkov na vajíčka, mliečko, kuriatka a z toho žijem. Môj pracovný čas nie je 8 hodinový, ale som spokojná.

Čo plánujete v budúcnosti?

Tak, ak by nám trošku pribudlo zákazníkov, budem rada. Ak nie, som vďačná aj za tých, čo mám. Budem pomaličky budovať farmu. Kedže som na to sama, je to o to tažšie, že musím prosiť kamarátov o pomoc. Ale v dnešnej dobe možem povedať, že tých kamarátov, čo mám, tak tí mi veľmi pomáhali aj v najťažších chvíľach. No a z mnohých priateľov zostali len znami, ktorých som kedysi poznala.

Na záver sa pani Tužinskej chceme poďakovať za rozhovor. Prajeme jej Farme Tuška, aby sa jej darilo a aby mala stále viac verných zákazníkov.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz