Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rozhovor s Najobľúbenejším farmárom-pestovateľom 2017 z farmy MEKA

rss

Víťazom súťaže v kategórii Najobľúbenejší farmár-pestovateľ 2017 sa stala malá rodinná farma MEKA z Jarku. Na nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať rozhovor s pánom Karolom Meskom, ktorý farmu vlastní a spolu s rodinou ju zveľaďuje. 

Prečo ste sa rozhodli založiť si farmu?

Po narodení dcéry sme sa rozhodli, že si budeme pestovať svoju zeleninu a ovocie, nakoľko sme chceli, aby sme vedeli, aké produkty jej dávame do jedálnička. Túto myšlienku sme zrealizovali koncom roka 2005, naša farma oficiálne vznikla 5.decembra 2005.

Ako vznikol názov Vašej farmy?

Názov farmy vznikol od prvých dvoch písmen priezviska Mesková a mena mojej dcéry Karolíny, ktorá sa narodila v apríli 2005, tak vznikla farma MEKA.

Aké boli Vaše začiatky?

Začiatky našej farmy neboli ľahké. Začali sme s liahnutím kurčiat, pestovaním zemiakov, neskôr sme začali pestovať ovocie a zeleninu. Nie vždy sa nám to podarilo podľa nášho želania, ale postupne sa začali rozširovať svoj pestovateľský a chovateľský záber.

Ktoré plodiny ste začali pestovať ako prvé?

Ako prvé sme začali pestovať zemiaky, reďkovku, šalát, papriku, paradajky, mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, cesnak, tekvice.

Čo všetko pestujete v súčasnosti?

V súčasnosti pestujeme reďkovku, šalát, cibuľu, cesnak, kaleráb, papriku, paradajky, špenát, šťaveľ, chren, zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler, tekvice, cukety, patizóny, hokaido, cviklu,  kel, kapustu, karfiol, baklažány, kukuricu, mak modrý, mak biely, hrach, bôb, cícer, hrachor,  fazuľu, sóju, jahody, maliny, ríbezle, egreše, melóny cukrové a vodové, hrozno, čerešne, višne, marhule, broskyne, slivky, hrušky, jablká, hrušky, orechy.

Ktorá plodina Vám pri pestovaní dáva  najviac „zabrať“?

Najviac nám dáva zabrať mak, nakoľko ho musíme vysiať, po vysiatí ho treba pretrhať, minimálne 2x okopať, po vyzretí makovíc treba každú makovicu z poľa ručne odstrihnúť a následne každú makovicu ručne rozrezať, vysypať jej obsah do vedra, aby sa následne viackrát prepral vo vode. Tak sa vyplavia nečistoty. Potom sa ešte musí vysušiť na plachtách. Tam je potrebné ho prehŕňať, aby sa rýchlo presušil. No a po vysušení ho treba nabaliť do vreciek. Až po týchto úkonoch je mak pripravený pre zákazníkov.

Ktoré z pestovaných plodín ponúkate zákazníkom?

Zákazníci majú od jari k dispozícii prvú jarnú zeleninu ako reďkovku, mladú cibuľku, šalát a postupne pribúda na trh aj ďalšia zelenina a ovocie, ale všetky plodiny potrebujú svoju vegetačnú dobu, aby sme ju mohli ponúknuť zákazníkom.

Aká je Vaša najobľúbenejšia plodina?

Našimi najobľúbenejšími plodinami sú zemiaky, baklažán, cuketa, cesnak a mak.

A ktorá z plodín je najobľúbenejšia medzi zákazníkmi?

Naši zákazníci si obľúbili hlavne cesnak, ktorý používajú na svoju výsadbu a tiež gazdinky v kuchyni a zároveň aj mak modrý, ktorý používajú na pečenie makových dobrôt.

Na čo ste vo Vašej rodinnej farme najviac pyšní?

Najviac si ceníme svojich zákazníkov, nakoľko sme zistili, že spoločnosť sa začína meniť. Ľudia začali chodiť k nám na farmu a vyberajú si čerstvú zeleninu a ovocie, niekedy sa dokonca podieľajú aj na zbere. Zákazníkov láka atmosféra na farme a namiesto anonymného producenta majú pred sebou farmára, od ktorého si kúpia produkty, ktoré sú poctivo dorobené a sami sa môžu presvedčiť, kde a ako to rastie.

Čo je na vedení farmy najťažšie?

Najťažšie je zrealizovať všetky práce, ktoré sú potrebné vykonať na farme. Najhoršie je, keď sa niečo nestihne urobiť v jeden deň, lebo na druhý deň treba už robiť niečo ďalšie a potom sa nestíhajú práce, ktoré mohli byť hotové.

Čo Vás na vedení farmy najviac teší?

Najväčším potešením je, keď sa nám vráti náš zákazník a odporučí  nás aj svojim známym a ocení našu prácu. Tým pádom vieme, že bol spokojný aj on a vieme, že smerovanie našej farmy musí do budúcnosti napredovať. V prvom rade nás teší spolupráca s odberateľmi, nakoľko aj vďaka nim vieme, že naša práca má zmysel a naši zákazníci nám zároveň dávajú impulzy, čo máme pestovať v nasledujúcej pestovateľskej sezóne.

Čo plánujete do budúcnosti?

V prvom rade by sme chceli svojim zákazníkom ponúknuť zdravú a chutnú zeleninu a ovocie. Chceme, aby naša zelenina bola kvalitná  a budeme sa snažiť motivovať ľudí, aby preferovali domácu produkciu a podporili predaj z dvora, svojich lokálnych farmárov. Zároveň by sme chceli ponúknuť svoju produkciu v krajských mestách a vytvoriť lokálne predajne so slovenskou produkciou lokálnych farmárov, po prípadne v spolupráci so samosprávami by sme chceli vytvoriť lokálne trhoviská a tým podporiť predaj z dvora.

Za rozhovor pánovi Meskovi ďakujeme a celej farme MEKA želáme veľa úspechov a spokojných zákazníkov, ktorí sa budú radi vracať.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz