Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Recept na výborný kváskový chlebík + dobrá rada nad zlato

rss

Pri príprave domáceho chlebíka sa nezaobídeme bez domáceho kvásku. Recept na jeho zjednodušenú prípravu nájdete v jednom z našich predchádzajúcich článkov. Kvások tak nemusíte zakladať a je s ním menej starostí. Ušetríte si tým drahocenný čas a energiu.

Proces základnej prípravy

Množstvo použitého „spiaceho“ kvásku sa prispôsobí konkrétneho receptu na výrobu chlebíka. Potrebujete jednu lyžičku, asi 15 g spiaceho kvásku na 100 gramov múky. Na tento chlebík budete potrebovať takmer všetok kvások v pohári, približne asi 40 až 50 gramov. Múku a vodu pridávame v pomere približne 1:1, presnejšie na 150 až 180g ražnej múky pridáte asi 150ml vody. Všetko premiešate, zakryjete potravinárskou fóliou, odložíte na pokojné miesto a necháte pracovať pri izbovej teplote 12 až 16 hodín, najlepšie cez noc.

Pripravený kvások

Ráno nájdete kvások plný bubliniek, ktorý zväčšil objem a po celom povrchu má malé dierky. Lyžicu z vykysnutého kvásku si opäť odložíte do pohára s dátumom do chladničky na ďalšie použitie. Ak ho chcete použiť na ďalšie pečenie, nezabudnite ho pravidelne, približne raz do týždňa, prikŕmiť. Kvásku, ktorý použijete na chlebík bude asi tak 300 gramov. Použité množstvo by malo vystačiť na dva chleby. Ak chcete len jeden chlebík, použite polovičné dávky.

Suroviny na vynikajúci ražný kváskový chlebík

400 gramov ražnej múky
300 gramov špaldovej múky
2 väčšie alebo 3 stredne veľké uvarené a nastrúhané zemiaky
200 až 300 mililitrov vody
4 čajové lyžičky himalájskej soli
2 čajové lyžičky rasce

Práca s cestom 

Postupne vymiešajte všetky suroviny do cesta. Po vytvarovaní bochníku necháme ešte tak 3 hodiny kysnúť. Cesto opäť vyberieme, rozkrojíme na dve približne rovnako veľké časti. Ak sa Vám počas prípravy cesta zdá, že je cesto príliš lepkavé, pridajte viac múky.

"Posledný odpočinok" cesta

Z oboch častí na pomúčenej doske vytvarujeme pekné dva chlebíky. Bochníky vložíme každý zvlášť do misy vystlanej čistou utierkou, ktorú taktiež pomúčime, aby sa cesto neprilepilo. Cesto má pred sebou „posledný odpočinok.“ Necháme ho odpočívať asi tak ďalšie 2 hodiny. 

Pečenie chleba v rúre

Pred pečením môžeme chlebík podľa chuti posypať semienkami alebo rascou. V závislosti od spôsobu pečenia a našich skúseností s rúrou zahrejeme rúru približne na 200 stupňov. Ak máte pocit, že konkrétna rúra pečie viac, uberte teplotu na 180 stupňov.

Dobrá rada nad zlato

Do rúry vložte plech na pečenie hneď na začiatku, aby sa dobre rozohrial. Keď je rúra dostatočne horúca, rozohriaty plech vyberieme, vystelieme papierom a vyklopíme naň náš vykysnutý chlebík. Zároveň do spodnej časti rúry nezabudnite umiestniť plech alebo nádobu, ktorú naplníme asi pol hrnčekom vody. Prečo? Studená voda v rúre vytvorí horúcu paru. Tá zabezpečí nášmu chlebíku tú najchrumkavejšiu kôrku na svete. Túto dobrú radu nad zlato určite oceníte!

Dobrú chuť!

Hneď po upečení je dobré horúci chlieb zabaliť do utierky a nechať na mriežke vychladnúť. Úplne vychladnutý chlieb môžeme nechať v utierke, alebo ho skladovať najlepšie v látkovom vrecku. Ak je náš domáci chlebík dobre prepečený, po zaklopaní na dno sa ozve dutý zvuk. Vtedy máte istotu, že je dobre prepečený. Je tento recept pre Vás dostatočne zrozumiteľný? Podeľte sa s nami o Vaše postrehy s pečením v komentároch. Prajeme Vám dobrú chuť! :)

Prečítajte si aj: 

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/kvaskovy-chlieb-navrat-ku-korenom-ktory-by-sme-mali-zvazit

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/preco-uprednostnit-kvasok-pred-drozdim

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/zjednodusena-vyroba-kvasku-ktoru-zvladne-kazdy

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/upecte-si-kvaskovy-chlieb

Zdroj: YouTube Kanál Raw Daughter, Kváskový ražný chlieb - Domáci vegánsky chlieb

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz