Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zjednodušená výroba kvásku, ktorú zvládne každý!

rss

Bojíte sa pustiť do domácej výroby kváskového chleba, pretože nemáte kvások? Už ste výrobu kvásku skúšali, ale výsledok nebol presvedčivý? Kvások vám časom uhynie a prestane rásť? Zdá sa vám príliš kyslý alebo cesto nechce správne rásť? Všetky tieto problémy sú preč. Dá sa to aj inak! 

Riešenie zložitej prípravy domáceho kvásku

Kto už má s výrobou kvásku nejaké skúsenosti, pozná trojstupňové vedenie kvásku a určite ho tento proces poriadne potrápil. Proces samotnej prípravy "originál" pekárenského kvásku je doslova umením. Intervaly profesionálneho kŕmenia kvasu sa počítajú na hodiny. Pre bežné potreby domácnosti je však táto príprava zbytočne zdĺhavá a zložitá. Vyskúšajte zjednodušený kvások pre domácu potrebu!

Zjednodušený kvások

Pri profesionálnej výrobe platí pre každý stupeň kŕmenia kvásku odlišný pomer múky s vodou a taktiež sa mení optimálna teplota. Taký kvások vyžaduje veľa času a starostlivosti. Ak plánujete pečenie bochníka raz za čas alebo raz za týždeň, nemusíte príprave a kŕmeniu kvásku vynakladať toľkú námahu. Ako si zabezpečiť kvások v tej najlepšie kondícii presne vtedy, keď ho potrebujete?

Základné inštrukcie

Recept je zjednodušený a celú dobu prípravy pracujete s jednou lyžicou pôvodného kvásku, ktorú si v prípade potreby namnožíte. Kvások sa  kŕmi len raz pred pečením a interval pre nakŕmenie môžete ľubovoľne odkladať asi o týždeň. Po celú dobu kvások skladujete v chladničke, pričom ďalej nekvasí, nezväčšuje objem a nekazí sa. Na výrobu potrebujete dve suroviny, ražnú múku a vodu v pomere 1: 1.

Proces prípravy

Pri výrobe sa prispôsobte receptu na výrobu chleba. Podľa toho prispôsobíte množstvo ražného kvásku. Podľa receptu pridáte vždy v pomere 1: 1 ražnú múku a vodu. K tomu pridáte „spiaci“ kvások, ktorý máte odložený. Potrebujete jednu lyžičku, asi 15 g spiaceho kvásku, na 100 gramov múky. Všetko premiešajte, zakryte potravinárskou fóliou a necháte pri izbovej teplote pracovať 12 až 16 hodín, najlepšie cez noc. Ráno nájdete kvások plný bubliniek, ktorý zväčšil objem a po celom povrchu má malé dierky. Lyžicu z vykysnutého kvásku si opäť odložíte do pohára s dátumom do chladničky na ďalšie použitie.

Dôležité

Pre zjednodušenie autor postup namaľoval. Touto výrobou dostanete kvások, ktorý bude mať správnu silu, kyslosť a príjemnú ovocnú vôňu. Viac informácií nájdete na cuketka.cz. Začíname vždy s trochou pôvodného kvásku. Ten získame najčastejšie od známych, z pekárne alebo z mapy kvásku. Zdrojov, ako sa k nemu dostať, je vo vašom okolí určite veľa, stačí pohľadať na internete. K tomuto spôsobu výroby stačí jedna polievková lyžica pôvodného kvásku. Za bezpečné sa považuje na tieto účely odkladať množstvo 50 až 75 g. V chladničke tak kvások nerastie.

Zjednodušený postup

Vezmeme lyžicu „spiaceho“ kvásku z chladničky, pridáme ražnú múku a vodu podľa receptu na chlieb v pomere 1: 1. Necháme 12 až 16 hodín pracovať pri izbovej teplote. Odložíme lyžicu kvásku na ďalšie použitie. Je stručné zhrnutie postupu zrozumiteľné? Pustite sa do hľadania základného kvásku a šup-šup do výroby kvásku upraveného pre domáce potreby!

Ďalšie zaujímavosti:

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/recept-na-zdravu-poctivu-huspeninu-bez-umelej-zelatiny

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/talianska-polenta-zdrava-bezlepkova-dobrota-na-sladko-aj-na-slano

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/preco-uprednostnit-kvasok-pred-drozdim

Pozor na prekyslenie organizmu! | Poctivé Potraviny

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/zjednodusena-vyroba-kvasku-ktoru-zvladne-kazdy

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/upecte-si-kvaskovy-chlieb

Zdroj: cuketka.cz

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz