Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo uprednostniť kvások pred droždím?

rss

Asi každý z nás, ktorého zaujíma pečenie, hľadá odpoveď na otázku, aký je rozdiel medzi droždím a kváskom? Veľa ľudí si tieto pojmy dokonca pletie. Poďme teda uviesť oba pojmy na správnu mieru. Prečo sa v minulosti kvások odovzdával dcéram pri vydaji ako rodinný poklad a bol mimoriadne cenený?  

Kysnutie a baktérie 

Spoločným menovateľom oboch pojmov je kysnutie. Veľa ľudí si myslí, že keďže cesto bez ohľadu na to, či použijeme droždie alebo kvások, vykysne, nie je medzi použitím týchto dvoch surovín rozdiel. Nie je to celkom pravda. Prečo tak veľa ľudí uprednostňuje pri pečení kvások pred droždím? Poďme sa pozrieť na účinky pečiva z droždia a kvásku na náš organizmus.

Droždie

Z čoho sa vyrába droždie? Na obale sa toho príliš veľa nedozvieme. Ako je možné, že z droždia cesto tak rýchlo nakysne? Výroba droždia je výsledkom zložitej prípravy za pomoci špeciálne šľachtených baktérií kvasenia a množstva prídavných látok. Ak použijeme droždie, celé kysnutie prebieha príliš rýchlo a tak sa múka nestihne dostatočne rozložiť. Hlavnou úlohou kvasníc je cesto naplniť bublinami. Ale, ako si telo s trávením nedostatočne rozloženej múky a príliš rýchlo nakvaseného cesta poradí? Rozhodne lepšou voľbou je príprava cesta z kvásku.

Prečo uprednostniť kvások pred droždím?

Kvások sa na pečenie chleba používal už dávno. Na výrobu jednoduchého kvásku stačia dve suroviny, múka a voda. Po ich zmiešaní sa v hmote začnú množiť kvasinky. Baktérie sa namnožia samé bez použitia prídavných látok, prirodzeným kvasením. Rozdiel pri použití kvásku nespočíva len vo výslednej chuti a konzistencii. Príprava kvásku trvá niekoľko dní. Hoci je postup prípravy takéhoto pečiva zdĺhavejší a náročnejší, počas kvasenia sa vytvárajú aj prospešné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré výrazne zlepšujú stráviteľnosť kváskového pečiva.

Droždie vs. kvások

Hlavný rozdiel teda predstavujú samotné baktérie. Kvások z múky a vody obsahuje prospešné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zlepšujú stráviteľnosť a pôsobia na našu imunitu. Kvások z droždia obsahuje baktérie alkoholového kvasenia, ktoré zaťažujú trávenia a prekysľujú organizmus. Je na vás, pre aký spôsob prípravy sa rozhodnete! Zvážte  však zdravotné benefity prípravy kváskového pečiva! 

Zdroj: .theperfectloaf.com

Prečítajte si aj: 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz