Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Upečte si kváskový chlieb!

rss

V našich zemepisných šírkach je konzumácia príloh v podobe cestovín, ryže, zemiakov, chleba a pečiva tradičnou základňou celkovej skladby potravy. K prílohe kus mäsa a ako bonus sladký dezert. Viac ako vlastná je nám konzumácia chleba a pečiva.

Pečivo – zdravé či nezdravé?

Čo môže byť na tom zlé? Poďme sa pozrieť na ponuku obchodov. Obchodné domy nás lákajú celodennou ponukou voňavého pečiva. Pulty sa prehýbajú pod rozsiahlou ponukou celozrnných druhov a my si často nevieme vybrať. Nečudo, dnes aj zdravo sa tváriace pečivo nemusí byť zdravé!

Celozrnné a tmavé pečivo

Na prvý pohľad by sa zdalo, že toto je tá správna voľba. Tmavý chlieb bude rozhodne zdravší ako ten z bielej múky. Omyl, často sa pozeráme len na bochník, ktorý bol dofarbený napríklad karamelom a „ozdobený“ semienkami, aby nás lákal! Veľa ľudí nevie o množstve dodatočne pridávaných látok, kypriacich prostriedkov, emulgátoroch kyslosti, ktoré sa pri výrobe pečiva používajú. Pozor treba dávať najmä v prípade nakrájaného chleba v igelitovom obale, v ktorom sa už po niekoľkých hodinách tvoria plesne! Ktorá voľba je teda správna?  Výbornou voľbou je domáci kváskový chlieb!

Kváskový chlieb

Prečo by sme ho mali vyhľadávať a uprednostňovať? Kváskový chlieb je to, čo je dobré si predstaviť pod spojením „chlieb náš  každodenný.“ Množstvo pekární už začalo ponúkať poctivo upečený kváskový chlieb. Dôvod je jednoduchý. Kváskový chlieb je vyrobený z ražnej múky a neobsahuje kvasnice, ktoré prekysľujú náš organizmus.

Mapa kvásku

Najdôležitejšou súčasťou tejto pochúťky je kvások. Kvások vzniká na základe mliečneho kvasenia a obsahuje veľké množstvo prospešných baktérií. Ten si možno pripraviť podľa receptu. Zaujímavou možnosťou je až využitie mapy kvásku. Na internete existuje táto mapa, ktorá ukazuje ľudí vo vašom okolí, ktorí vám darujú kvások na váš prvý chlebík.

Upečte si domáci kváskový chlieb!

Upečte si svoj vlastný domáci kváskový chlieb! Pre ešte lepšiu chuť môžete doň pridať rascu, sezam, ľanové, tekvicové alebo slnečnicové semienka. Tomuto chrumkavému, zdravému a voňavému chlebíku neodoláte!

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz