Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kváskový chlieb - Návrat ku koreňom, ktorý by sme mali zvážiť

rss

Žijeme v uponáhľanej dobe polotovarov, stabilizátorov, látok predlžujúcich trvanlivosť a urýchľujúcich prípravu jedla. Akosi sa zabudlo na dopad tohto „rýchlenia“ na naše zdravie.

Skutočne nemáme čas?

Pôvodnú prípravu jedla v domácich podmienkach nahradila veľkovýroba. To, že ľudstvo odbočilo od pôvodnej prípravy jedla, sa odrazilo na zdraví celej populácie. Chceme pracovať zodpovedne a kvalitne. Pritom jeme rýchlo a nekvalitne. Hovoríme, že je to nutnosť, vraj už nie je na nič čas. Omyl, naše zdravie nás skôr či neskôr donúti nájsť si čas!

Domáca strava z poctivých surovín

Prinajlepšom nám naše zdravie pošle výstražnú „sms“ vo forme pobytu v nemocnici. Tak budeme mať konečne čas. Pretože ak si nenájdeme čas na poriadnu domácu stravu z poctivých potravín, veľmi pravdepodobne si na nás nenájde čas ani zdravie.

Vyššia trvanlivosť

Naši starí rodičia domácu stravu a tradičnú prípravu nepodceňovali. Žiadne „urýchľovače“ nepoužívali. Jedlo pripravovali rovnako ako ich rodičia. Chlebík im vydržal dlhšie a nechutil ako ten dnešný „papierový“ z obchodu. Možno aj vy patríte k tým šťastlivcom, ktorí si pamätajú babkin kvások odložený v komore. Kvalitný kváskový chlebík vydrží aj 2 týždne. Práve zdravý kváskový chlebík je „kľúčom“ návratu ku koreňom.

Stráviteľnosť a prospešnosť pre zdravie

Kváskový chlieb je v porovnaní s pečivom vyrobeným z droždia zdravší. Droždie potrebuje pre svoj rýchly rast cukor alebo med. Na prípravu kvásku stačí múka a voda. Dlhší proces kvasenia zároveň predpripraví zložky na trávenie, vďaka čomu je kváskový chlieb ľahšie stráviteľný. 24-hodinové kvasenie rozloží lepok a bielkoviny lepku až 250-krát lepšie, príprava pečiva z kvásku je jednoznačne najviac zdraviu prospešná.

Lepšie vstrebávanie minerálov a obsah prospešných baktérií

Kysnutie za pomoci priateľských baktérií znižuje obsah fytátov prítomných v bežnom chlebe a obilninách. Čo to znamená? Telo dokáže vďaka tomu vstrebať viac minerálov a vitamínov z prijatého jedla. Okrem toho sa už v 1 grame kvásku nachádza približne 50 miliónov kvasiniek a 2 500 miliónov prospešných baktérií mliečneho kvasenia.

Návrat ku koreňom

V dnešnej dobe sa ľudia opäť vracajú ku koreňom bez ohľadu na to, či žijú v meste alebo na dedine. Možno nemôžeme vrátiť podmienky, aké mali naši starí rodičia. Aj tak však môžeme týmito malými zmenami prispieť k zdravšiemu životnému štýlu a zlepšeniu celkovej kondície. Je to najlepšie rozhodnutie, aké môžeme urobiť!

Urobte krok pre zdravie aj Vy!

Je skvelé, že sa čoraz viac ľudí opäť vracia k hodnotám, ktoré mali cenu kedysi a tiež k tradičnej príprave jedla. Rozhodli ste sa pre zmenu aj vy, milí čitatelia? Tento krok sa vám odvďačí zlepšením zdravia celej rodiny! Naši rodičia, vedeli, prečo je tradičná príprava jedla tak dôležitá.

Upečte si doma zdraviu prospešný kváskový chlieb!

Čo je na ňom najúžasnejšie bez ohľadu na jeho zdravotné benefity? Tento domáci chlebík chutí vynikajúci! Ten z obchodu už jednoducho nebudete chcieť! Poďme tento zabudnutý poklad odhaliť. Prečítajte si aj článok o príprave zjednodušeného kvásku. V nasledujúcom článku vás, milí čitatelia, čaká recept na vynikajúci kváskový chlieb, ktorý bude chutiť ako od babičky!

Ďalšie zaujímavosti:

Zjednodušená výroba kvásku, ktorú zvládne každý! | Poctivé Potraviny

Upečte si kváskový chlieb! | Poctivé Potraviny

Recept na výborný kváskový chlebík + dobrá rada nad zlato | Poctivé Potraviny

Kedy je detox zbytočný a neučínný? | Poctivé Potraviny

Mladá cibuľka počas celého roka! Vypestujte si ju na okne! | Poctivé Potraviny

Pozor na prekyslenie organizmu! | Poctivé Potraviny

Talianska polenta - zdravá bezlepková dobrota na sladko aj na slano! | Poctivé Potraviny

Zdroj: npr.org

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz