Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Papája - nákup, konzumácia, recepty

rss

Pred Vianocami trhy s ovocím často zaplavia aj mnohé druhy exotického tropického ovocia. Jedným z nich je aj ovocie tvarom pripomínajúce škaredší melón, či hrušku - papája. Jej dužina má lososovo-ružovú až oranžovo-žltú farbu. Je mäkká a šťavnatá. Uprostred papáje sa nachádzajú malé čierne semienka. Tie majú veľmi ostrú chuť. Používajú sa ako náhrada čierneho korenia.

Čo obsahuje papája

Papája obsahuje provitamín A, horčík, vápnik, železo a sodík, Konzumácia polovice papáje pokryje dennú spotrebu vitamínu C dospelej osoby. Kombinácia všetkých týchto látok má veľmi blahodarné účinky na telo. Konzumácia papáje má pozitívny vplyv na trávenie, posilňuje imunitný systém a krvný obeh. 

V plodoch papáje sa nachádza aj enzým papaín, ktorý nezrelé ovocie chráni pred škodlivým hmyzom. Jeho koncentrácia v plode klesá s tým, ako plod zreje. Enzým papaín v našom tele spracúva bielkoviny, ktoré štiepi na aminokyseliny, čím prispieva k lepšej stráviteľnosti potravín. Táto schopnosť papáje sa využíva pri príprave mäsa, ktoré sa použitím papáje pri varení stáva stráviteľnejším.

Ako kúpiť dobrú papáju

Pri kúpe papáje pamätajte na to, že by na dotyk nemala byť príliš mäkká. Najlepšia je žltooranžová farba plodu. Nevyberajte si plody so škvrnami. Pokiaľ v obchode majú len zelené plody, nie sú síce ešte zrelé, ale zase obsahujú viac papaínu. Ak si takýto plod kúpite a chcete ho nechať dozrieť, nechajte ho pri izbovej teplote.

Ako jesť papáju

Papáju môžete jesť čerstvú, v koktejloch, šťavách, zmrzlinách, dezertoch, sladkostiach, šalátoch a hodí sa aj do kompótov a džemov. Niekedy je chuť papáje dosť nevýrazná, čo býva dôsledkom jej predčasného zberu kvôli exportu. Pokiaľ je však dozretá dostatočne vonia po marhuliach a chutí po melóne. Hoci je papája sladká, neobsahuje veľa cukru. Najlepšia je nakrájaná na plátky, ktoré sa pokvapkajú šťavou z citróna. 

Recepty s papájou

Ak vám samotná papája veľmi nezachutila a radšej by ste vyskúšali nejakú jej kombináciu v jedle, odporúčame vám napríklad tieto recepty:

Papája ako dezert

Čo potrebujeme: papáju, biely alebo kokosový jogurt, med a citrónovú šťavu

Ako postupujeme: Papáju rozkrájame, vyberieme z nej semienka a pokrájame na malé kúsky. Med a citrónovú šťavu zmiešame s jogurtom a vmiešame kúsky papáje. Dezert rozdelíme do misiek a podávame.

Zázvorovo-papájový koktejl

Čo potrebujeme: veľkú zrelú papáju, šťavu z 2 limetiek, 3 lyžice nastrúhaného zázvoru, 2 lyžice javorového sirupu, 2 lístky mäty

Ako postupujeme: Papáju rozmixujeme, pridáme limetkovú šťavu a mletý zázvor. Rozmixujeme dohladka. Nalejeme do pohárov, pridáme ľad a ozdobíme mätovým lístkom.

Upozornenie na záver

Papája sa neodporúča v tehotenstve a v dobe dojčenia. Semená papáje môžu vyvolať až potrat. Kontraindikáciou sú poruchy krvnej zrážanlivosti. Pozorný pri konzumácii papáje by ste mali byť aj v prípade, že máte alergie na ovocie, či potraviny.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz