Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zázvor proti nachladnutiu? Správna voľba!

rss

Nachladnutie, nádcha a zimnica?  Väčšine z nás napadne ako prvá pomoc zázvor. A robíme dobre. Zázvor – oficiálne pomenovaný ďumbier lekársky nás dokáže zbaviť chorôb, pomôcť tráveniu alebo nahradiť sladkú maškrtu. Prečítajte si viac :)

Zázvor ako liek

Hlavnou prednosťou zázvoru je schopnosť zabrániť množeniu baktérií a vírusov. Aj preto sa stal prvou pomocou pri liečbe chrípky a nádchy. Je taktiež skvelou prevenciou respiračných ochorení. Okrem toho účinne stimuluje krvný obeh – telo dokáže zahriať. Chorí ho využijú najmä na vypotenie sa.

Na zohrievanie tela sa zázvor využíval už v čínskej medicíne. Okrem toho je predpisovaný na stimuláciu žalúdka, keďže podporuje trávenie a chuť do jedla. Vďaka zázvoru sa navyše tvorí viac slín a tráviacich štiav, čo urýchľuje metabolizmus.

Ak si chcete vychutnať účinky zázvoru, no čaj z neho vám nechutí, skúste si doma pripraviť zázvorový sirup. Chutí sladšie, zahreje a priliať si ho môžete napríklad do niektorého z týchto horúcich nápojov.

Aké množstvo je správne?

Možno ste už niekde započuli, že zázvor má, okrem spomínaných, aj afrodiziakálne účinky. Na množstvo skonzumovaného zázvoru si však dajte pozor. Čerstvého by sa denne nemalo zjesť viac ako 4 g. Deťom do dvoch rokov sa neodporúča užívať vôbec.

Zázvor ako korenie

Zázvor je často využívaný aj ako korenie. V stredoveku bol dokonca jedným z najpoužívanejších korení v Európe. Je pikantný a hodí sa do mnohých varených jedál. Chuťovo zaujímavé sú však napríklad aj kandizovaný alebo nakladaný zázvor. Takto si ho môžete dopriať aj trošku viac ako 4 g. S našimi receptami si tieto lahôdky jednoducho pripravíte aj doma:

Kandizovaný zázvor

Zázvor očistíme, nakrájame na malé kocky a odvážime. Polhodinu ich varíme vo vode a zlejeme. Potom opäť zalejeme menším množstvom vody a pridáme toľko cukru, koľko vážil zázvor. Varíme znovu polhodinu. Keď sa väčšina vody odparí a zázvor stmavne a spriesvitnie, scedíme ho. Obalíme ho ešte v cukre alebo usušíme a môžeme jesť.

Nakladaný zázvor

Zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pol minútu ho varíme vo vriacej vode. Potom scedíme a necháme vychladnúť. Do pohára si podľa chuti namiešame ryžový ocot, cukor a soľ. Dáme do neho plátky zázvoru a máme hotovo. Zázvor sa musí nechať odležať aspoň jeden deň. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz