Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si doplniť vitamín C?

rss

Ľudské telo si samo dokáže vytvoriť mnoho vitamínov. Sú však aj také, ktoré musíme do tela dostať cielene. Patrí medzi ne aj vitamín C, inak nazývaný kyselina L-askorbová. Pre telo je veľmi dôležitý, pretože ho spomedzi všetkých vitamínov využíva najviac. Potrebuje ho k fyzickému aj psychickému zdraviu.

Čo pre nás robí?

Odporúčaná denná dávka je 75 mg „Céčka“ na zdravú dospelú osobu, chorý človek ho potrebuje ešte dvakrát viac. Pre telo má mnoho pozitívnych účinkov. Stará sa o zdravé zuby, ďasná a kosti. Je potrebný na tvorbu kolagénu – látka v kostiach, chrupavkách, svaloch a cievnych tkanivách. Lieči nachladnutie, urýchľuje hojenie rán a dokáže zmierňovať prejavy alergií. Odoláva infekciám a zlepšuje vstrebávanie kyseliny listovej, vápnika a železa do organizmu.

Predávkovať sa je takmer nemožné

Predávkovanie vitamínom C je veľmi málo pravdepodobné. Ak však už nastane, prejavuje sa podráždením žalúdka. Naopak jeho nedostatok spôsobuje krvácanie z nosa, zvýšenú kazivosť zubov, deformáciu kĺbov, nadmernú únavu či až depresiu, časté prechladnutia a u detí to môže byť aj deformácia kostí. Vitamín C teda netreba brať na ľahkú váhu a cielene ho dopĺňať. Čo však robiť v prípade, že ho nechcete brať umelo vo forme tabliet?

Bez tepelnej prípravy

Najdôležitejšie je uvedomiť si, že Céčko je veľmi citlivé na oxidáciu a teplo. To znamená, že okrem tepelnej úpravy sa rozkladá aj pri obyčajnom spracovávaní ovocia či zeleniny, ako je napríklad šúpanie či krájanie. Samozrejme, straty nie sú také vysoké ako pri tepelnej úprave. Snažte sa teda ovocie a zeleninu jesť v surovom stave, nevarte ju, nepečte ani nemrazte. Ktoré ovocie a zelenina ľahko dostupné u nás sú teda tie najvhodnejšie?

Najviac céčka v acerole

V prírode nájdete najviac vitamínu C v indickej čerešni acerole a to okolo 1600mg na 100g. Vysoké podiely má aj ovocie amalaky, guáva či papája. U nás však tieto ovocia nájdete čerstvé len veľmi zriedka. Prinášame vám však niekoľko druhov ovocia a zeleniny, ktoré u nás nájdete bez väčších ťažkostí a prirodzene si nimi doplníte potrebnú zásobu vitamínu. Navyše, môžete ich jesť surové či slabo tepelne upravené, aby ste v nich zachovali čo najvyššie hodnoty vitamínu.

Kiwi: Kiwi obsahuje okolo 70 – 150mg vitamínu C na 100g váhy. Navyše, podporuje látkovú výmenu, pôsobí proti upchávaniu ciev a žíl a stimuluje srdcový sval. Prečisťuje črevá a zlepšuje trávenie.

Paprika: Paprika môže rôzne podľa druhu obsahovať 80 – 200mg Céčka na 100g. Okrem toho má však aj iné skvelé účinky. Červená paprika obsahuje látku lykopen, ktorá je preventívou proti rakovine prostaty. Zelená paprika je prirodzeným antioxidantom a žltá naopak vďaka luteínu a zeaxantínu chráni oči a znižuje riziko sivého zákalu a stareckej slepoty.

Petržlenová vňať: Aj obľúbené dochucovadlo akým je petržlenová vňať má na telo veľmi vysoké pozitívne účinky. 100g vňate obsahuje od 100 do 170mg vitamínu C. Okrem toho petržlenová vňať zmierňuje príznaky u pacientov trpiacich osteoartritídou a reumatoidnou artritídou. Pôsobí proti infekciám, ako diuretikum a navyše vám postačí jedna lyžička, aby ste si doplnili aj denné potrebné množstvo vitamínu K.

Brokolica: V 100g brokolice nájdeme od 110 do 120mg vitamínu C. To však nie je jej jedinou prednosťou. Obsahuje totiž látky izotiokynáty, ktoré neutralizujú karcinogénne látky a tým pomáhajú v prevencii rakoviny. Pomáhajú pri prevencii rakoviny pľúc, pažeráka, tráviacej sústavy a prsníka.

Ríbezle: Ďalšie ovocie „nadupané“ céčkom je ríbezle, predovšetkým to čierne. Spomedzi všetkých farieb ríbezlí je totiž ono najvýživnejšie. Na 100g váhy obsahuje okolo 180mg C vitamínu.

Šípky: Najväčšou céčkovou bombou sú u nás šípky, nakoľko v 100g sa ho nachádza 800 – 1200mg. Šípky okrem toho zabraňujú v tvorbe močových kameňov a chránia pred ochoreniami pečene. Viac o účinkoch šípok, ako aj recept na čaj so zachovaním všetkých vitamínov si prečítate v našom nedávnom článku.

Hladinu vitamínu C si prirodzene môžete zvýšiť napríklad aj paradajkami či jahodami. Bohatými zdrojmi sú aj karfiol a ružičkový kel, tie sa však málokedy pripravujú na surovo a potrebujú tepelnú úpravu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz