Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Exotické ovocie jujube

rss

Jujube (čítaj džudžub) je ovocie, pôvodom z Číny, kde sa pestuje už mnoho rokov. Napriek tomu sa v Európe stalo hitom až v poslednom období a hovorí sa o ňom ako o super antioxidante. Jujube je známe aj ako čínske ďatle, kórejské ďatle, v latinčine Ziziphus jujuba.

Čo je to jujube?

Jujube je zvyčajne malý ker alebo strom s malými žltozelenými okvetnými lístkami a kôstkovými plodmi, ktoré majú veľkosť ďatle a farbu od hnedej po purpurovo-čiernu. Čerstvá dužina jujube chutí trochu ako jablká. Obvykle sa konzumuje sušené alebo vo forme čaju, či džúsu.

Zdravotné výhody jujube

Bez ohľadu na to, v akom stave budete jesť jujube, antioxidanty a organické zlúčeniny obsiahnuté v tomto ovocí vám poskytnú širokú škálu pozitívnych účinkov.

Liek na nespavosť

Ľudia trpiaci nespavosťou, či nepokojom by mali siahnuť po extrakte zo semien jujube. Upokojujúca povaha organických zlúčenín môže byť dobrým liekom na upokojenie tela i mysle.

Regulácia krvného obehu

Plody jujube sú bohatým zdrojom železa a fosforu, ktoré sú kľúčovými zložkami červených krviniek. Ak teda trpíte nízkym obsahom železa v krvi, teda anémiou, môžete si pomôcť konzumáciou jujube ovocia. Zvýšený príjem železa a fosforu, vám zvýši prietok krvi, čím sa efektívnejšie okysličí systém orgánov a teda budete pociťovať viac energie.

Spevnenie kostí

Obsah minerálov, ako vápnik, fosfor a železo v jujube, zaistí, že vaše kosti zostanú pružné a silné. Ako organizmus starne, má tendenciu trpieť osteoporózou alebo inými stavmi degradujúcimi kosti, takže pridanie ovocia jujube do vašej stravy môže spomaliť, či zvrátiť tento trend.

Chudnutie

Zvýšený príjem zeleniny a ovocia je bežným odporúčaním pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Jujube so svojim nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, dokáže uspokojiť nutričné potreby a tak zabrániť zbytočnému prejedaniu sa, preto sa odporúča zaradiť do jedálnička.

Zvyšovanie imunity

Vysoký obsah antioxidantov, vrátane vitamínov C a A, rôznych organických zlúčenín a kyselín predurčuje jujube, aby sa stalo ovocím prijímaným aj ako stimulant imunitného systému. Antioxidanty neutralizujú voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za mnohé chronické ochorenia a choroby v tele. Vitamín C stimuluje produkciu bielych krviniek, prvú obrannú líniu nášho imunitného systému.

Uvoľnenie stresu a úzkostných stavov

Je preukázané, že jujube má určité anxiolytické a upokojujúce účinky na telo. Použitie výťažku jujube oleja alebo konzumácia ovocia samotného môže mať vplyv na hormonálne hladiny a vyvolať pokojné a uvoľnené pocity mysle a tela. 

Starostlivosť o pokožku

Jujube šťava a extrakt sa používajú aj lokálne na liečbu rôznych podráždení kože a zápalov, vrátane psoriázy, ekzému a akné. Môžu tiež pomôcť zabrániť vzniku vrások a jaziev, ako aj udržiavať pokožku okyslenú krvou.

Regulácia trávenia

Plody Jujube sú tiež spojené s vylepšením tráviacich procesov v tele. To sa pripisuje hlavne obsahu vlákniny, ale saponíny a triterpenoidy tiež zohrávajú dôležitú úlohu tým, že optimalizujú vstrebávanie živín a podporujú zdravý pohyb potravy cez črevá. To môže pomôcť predchádzať zápche, kŕčom, nadúvaniu a nadmernej plynatosti, ako aj gastrointestinálnym stavom, ako je napríklad rakovina hrubého čreva.

Slovo varovania na záver

Jujube môže byť nebezpečné pre tých, ktorí trpia cukrovkou, pretože obsahuje množstvo komplexných sacharidov, čím môže negatívne ovplyvniť hladinu cukru v krvi. Jujube vo všeobecnosti vykazuje veľmi málo vedľajších účinkov. Pozor však na alergiu, ktorá sa na toto ovocie môže vytvoriť. Pred uskutočnením významnej zmeny vo vašom jedálničku sa radšej poraďte s lekárom, aby ste sa uistili, že je to pre vás dobrá voľba.

 

 

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz