Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako a prečo jesť papáju

rss

Papája je chutné a zdravé subtropické ovocie, ktoré ste už určite videli aj na pultoch slovenských obchodov. Ak ste ho doteraz neochutnali len preto, že ste nevedeli ako na to, prišiel čas :) to napraviť.

Papája (Carica Papaya) predávaná v našich obchodoch má väčšinou hruškovitý tvar, po prekrojení pripomína zhlukom čiernych semienok obklopených dužinou skôr tekvicu alebo žltý melón. Na dĺžku môže dosahovať aj 25 cm. Nezrelá papája má šupku zelenej farby, zrelá papája je väčšinou žltá až oranžová.

Papáju si môžete nakrájať na polovice alebo na mesiačiky. Odstráňte semienka aj s rôsolovitou hmotou ktorá ich obaľuje, podobne ako pri žltom melóne. Najjednoduchšie je zjesť surovú dužinu jednoducho lyžicou. Dužina je príjemne sladká, voňavá, s maslovitou štruktúrou. Chuť nie je príliš výrazná, čo súvisí s tým, že sa na dovoz k nám zberajú nezrelé plody. Šupka sa nekonzumuje.

Dužina papáje sa skvelo hodí do zeleninových a ovocných šalátov, sorbetov, omáčok, ako príloha k hydine, do kompótov a džemov, výborná je aj sušená. Dá sa upraviť aj na slano. Pri nákupe si dajte pozor na to, aby papája nebola pri ľahkom prehmataní prehnane mäkká.

Papája obsahuje prekvapivo vysoký objem vitamínu C, značné množstvo provitamínu A, pomenej vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok je cenným zdrojom draslíka, obsahuje tiež vápnik, fosfor, železo, horčík a ďalšie minerály. Cenný je tiež obsah vzácnych enzýmov a vlákniny.

Papája pomáha pri problémoch s trávením a s črevným traktom, zápaloch sliznice žalúdka, pálení záhy. Je zaujímavé, že nezrelá papája obsahuje niektorých enzýmov (napr. papain) viac, a má vyššie antibakteriálne účinky, ako zrelá papája. Dužina papáje pôsobí proti črevným parazitom vrátane obávanej pásomnice. Údajne tiež pomáha tlmiť bolesti.

Papáju si môžete vypestovať aj doma, dokonca vám môže aj zarodiť (aj keď menšími plodmi ako v subtropickom raji). V špecializovaných e-shopoch nájdete semená viacerých odrôd, napríklad papáju melónovú alebo papáju Sunrise. Vzhľadom na vysokú klíčivosť semien môžete skúsiť vysiať aj semená priamo zo zrelého plodu kúpeného v obchode.

Semienka papáje zasaďte do výživnej pôdy (napr. substrát pre subtropické rastliny) cca do hĺbky 2 cm. Klíčia veľmi rýchlo, rastlinky sú však veľmi citlivé na premokrenie pôdy, hnilobu a plesne. Papája si vyžaduje celoročne teploty nad 15 °C. Ako subtropická rastlina potrebuje vysokú vlhkosť vzduchu. Ďalšou podmienkou úspechu je pravidelná zálievka, v lete vyššími dávkami, v zime nižšími.

Ideálne je teda pestovanie vo vyhrievanom skleníku, s trochou šťastia :) sa vám to však môže podariť aj v slnečnom byte (kde však býva problém zabezpečiť dostatočnú vlhkosť vzduchu). Ak papája prežije kritický prvý polrok či rok, vyrastie vám z nej nádherná palma, pripravená cca po dvoch rokoch začať plodiť.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz