Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tekvica - cenný dar prírody

rss

Počasie nám už pomaly naznačuje, že sa blíži jeseň. Symbolom každej krásnej jesene je práve tekvica. V kuchyni ju môžeme využiť na rôzne pokrmy, ktoré budú chutiť vám, ale aj vašim blízkym.

Už od pradávna ju ľudia využívajú nielen ako pokrm, ale aj na rôzne iné účely. Práve pre Indiánov sa tekvica stala veľmi vzácnou plodinou a až neskôr prenikla do Európy. Indiáni konzumovali nielen plody, dokonca aj listy a jadierka. Málokto vie, že práve listy z tekvice majú afrodiziakálne účinky.

Účinky a využitie

Dužina tekvice podporuje trávenie, pretože je veľmi bohatá na vodu a vlákninu. Vláknina pomáha organizmu vylučovať toxíny, žlčové kyseliny a tuky z nášho tela. Len vďaka týmto účinkom tekvice a enzýmom, ktoré sa v tekvici tiež nachádzajú, je podžalúdková žľaza odbremenená, a môže tak produkovať menšie množstvo lipázy.

Šťava z tekvice je výborný prostriedok na uhasenie smädu. Je bohatá na vitamíny a obsahuje optimálnu metabolickú kombináciu minerálov, ako napríklad železo, horčík a draslík. Ďalším tekutým zlatom je samozrejme tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním jadier za studena, vďaka čomu je bohatým zdrojom na všetky hodnotné látky. Najčastejšie ho využívame samozrejme v kuchyni, pri príprave šalátov, polievok, omáčok, ale má svoje využitie aj pri výrobe liečiv. Tekvicový olej je vhodný dokonca aj na masáže, pretože má upokojujúce účinky. Taktiež je využiteľný aj pri lámavých nechtoch alebo pri vlasovom zábale.

Tekvicové jadierka určite nikdy nevyhadzujte, bola by ich veľká škoda. Dodávajú telu mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre naše zdravie, mozog a cievy. V prípade, ak ste alergický a bojíte sa konzumácie tekvicových jadierok, ubezpečujeme vás, že sa nemusíte ničoho báť. Jadierka obsahujú len minimálne množstvo alergénov. Jadierka často konzumujeme lúpané, pražené a solené a sú vhodnou pochutinou k pivu alebo vínu.

Tekvica je veľmi často využívaná pri redukčnej a diabetickej diéte, a to len vďaka jej ľahkej stráviteľnosti a nízkej nutričnej hodnote. Nemusíte sa báť, nahradiť ňou prílohy ako sú zemiaky a knedľa.

Tekvica má rôzne odrody, ktoré sa navzájom od seba líšia chuťou, tvarom a farbou. Medzi odrody tekvice patrí napríklad aj patizón alebo cuketa. Oranžové tekvice, pre všetkých dobre známe, väčšinou slúžia ako dekorácia na Halloween.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz