Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vitamíny v zelenine – A, B a C

rss

Koľko, a akých vitamínov denne získate z jednotlivých druhov zeleniny? Pozrite si detailný prehľad najvýznamnejších zeleninových vitamínov a ich účinkov.

Úvodom

Nenahraditeľnosť zeleniny v zdravom stravovaní spočíva z hľadiska vitamínov predovšetkým vo vysokom obsahu vitamínu C, a provitamínu A (karotén).

Vitamíny skupiny A

Do tejto skupiny zaraďujeme vitamíny A1, A2 a provitamín A. Vitamín A podporuje rast, prospieva pokožke a chráni pred infekciami. Pôsobí preventívne proti šeroslepote a vysychaniu očnej rohovky. Pre zdravý zrak je dostatok vitamínu A nevyhnutný. Nájdete ho (vo forme provitamínu) v dostatočnom množstve v mrkve, paradajkách, červenej paprike, špenáte a listovej zelenine.

Vitamíny skupiny B

V tejto významnej skupine vitamínov nájdete vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B5 (kyselina pantoténová), B6 (pyridoxol), B3 (niacín), B12 (kobalamín), b 15 (kyselina pangámová).

Tiamín chráni pred poruchami nervového systému, nechutenstvom, neuralgiou, ischiasom. Dostatok tiamínu vám zabezpečí pravidelná konzumácia fazule, hrachu, špenátu, petržlenu, kelu, brokolice, kapusty, kalerábu.

Riboflavín je potrebný pre dobrý stav srdca, očí, pokožky, podporuje rast a okysličovanie. Nájdete ho v špenáte, kapuste, hrachu, fazuli.

Vitamín B5 je pre náš metabolizmus nepostrádateľný. Pomáha k dobrej kondícii vlasov, prospieva nervovej a tráviacej sústave, nadobličkám. Najlepším zeleninovým zdrojom je špargľa.

Vitamín B6 okrem iných pozitívnych účinkov (pečeň, nervový systém) chráni pred arteriosklerózou a spomaľuje starnutie. Najviac vitamínu B6 získate konzumáciou pečienky – v zelenine ho je pomerne málo (zemiaky, šalát, kapusta, hrach, paradajky).

Niacín slúži ako prevencia pred nebezpečnou pelagrou, preto býva označovaný aj ako vitamín PP (preventive pelagra). Je potrebný pre zdravú pokožku, centrálnu nervovú sústavu a tráviaci trakt. Najviac niacínu spomedzi zeleniny obsahuje hrach.

Dôležité vitamíny B12 a B15 sa v zelenine takmer nenachádzajú, preto si ich musíte dopĺňať z iných zdrojov. Vitamín B12 obsahuje napríklad pečienka, mlieko, losos. Vitamín B15 nájdete v hnedej ryži (ryža natural), tekvicových a sezamových semienkach.

Kyselina listová (nesprávne vitamín Bc) podporuje tvorbu krvi a látkovú premenu. Má výrazné účinky proti anémii. Zo zeleniny najviac kyseliny listovej obsahuje špenát, cvikla, petržlen a tekvica.

Vitamíny skupiny C

Aj keď sme si ho ponechali na záver článku, je to najvýznamnejší „zeleninový“ vitamín. Podporuje mozgovú činnosť, zlepšuje reakcie, zmierňuje účinky nikotínu a iných škodlivých látok. Pomáha bojovať proti usadzovaniu tuku v krvnom obehu.

Nedostatok vitamínu C koncom zimy je hlavným dôvodom tzv. jarnej únavy. Našťastie vitamín C je bohato obsiahnutý v paprike, zeleninovej vňati, hlúbovej a listovej zelenine. Obsahujú ho aj ďalšie druhy zeleniny.

Keďže sa vitamín C pod vplyvom svetla a zvýšenej teploty rozkladá, najúčinnejšia je čerstvá zelenina hneď po zbere. To je ďalší dôvod k tomu, aby ste si zeleninu namiesto nákupu v supermarketoch vypestovali sami, prípadne kúpili od miestnych pestovateľov a farmárov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz