Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zjedzte jeden citrus denne. Môže vám zachrániť život

rss

Všetci vieme, že citrusy (pomaranče, grepy, limetky a iné) obsahujú vitamín C. Ale aj vedcov a lekárov prekvapili výsledky výskumov o účinkoch citrusov... 

Pravidelná konzumácia citrusov vás chráni pred rakovinou 

Pomaranče, grepy a ďalšie citrusové ovocie obsahuje ochrannú látku zvanú limonín. Odborné americké výskumy preukázali účinky limonínu pri potláčaní rakovinových buniek. Limonín dokonca bráni rakovinovým bunkám v množení. 

Aby bol limonín v organizme človeka dostatočne prítomný, stačí raz denne skonzumovať väčší pomaranč, grep alebo iné citrusy. Ešte raz zdôrazňujeme, že píšeme o prevencii – a nie o zázračnej liečbe rakoviny. 

Popri limoníne ja aktívnou súčasťou prevencie rakoviny aj vitamín C. Vitamín C je silný antioxidant, ktorý zabraňuje voľným radikálom poškodzovať DNA v bunkách. 

Dvojica limonín + vitamín C spolu s obsahom flavonoidov a ďalších ochranných látok robí z citrusových plodov neoceniteľný prírodný liek. Už 1 stredne veľký pomaranč pritom obsahuje dostatok vitamínu C na celý deň. 

Pravidelná konzumácia citrusov vás chráni aj pred mŕtvicou 

Tento fakt preukázali lekárske výskumy vo Veľkej Británii. Zníženie rizika mozgovej porážky (mŕtvice) o 20 % určite stojí za niekoľko citrusov týždenne, nemyslíte? 

Citrusy vás chránia aj pred ďalšími ochoreniami 

Napríklad pred peptickým vredom žalúdka a dvanástnika, ktorý vzniká pri poškodení slizníc v tejto časti tráviaceho traktu pôsobením žalúdočnej kyseliny, niektorých liekov (obsahujúcich kyselinu acetylosalicylovú), často za prítomnosti Helicobactera pylori. 

Koncom 20. storočia sa v Afrike úspešne nasadila citrusová šťava z limetiek, primiešavaná do ryže, ako prostriedok proti epidémii cholery. To naznačuje, že citrusy majú omnoho širšie pole pôsobnosti ako sa verejnosť bežne domnieva. 

Spomeňte si :) kedy ste si naposledy dopriali pomaranč, grapefruit, limetku alebo mandarínku? 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz