Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Citrón v domácnosti: proti zápachu aj na špinu

rss

Bohaté množstvo vitamínu C v citrónoch je dosť dobrý dôvod na to, aby ste ich mali stále po ruke. Okrem toho žlté citrusy obsahujú aj iné antioxidanty, známe tiež ako flavonoidy. Tie zohrávajú dôležitú úlohu proti rakovinovým a srdcovým ochoreniam či proti zápalom v tele.

Ak sa pýtate, ako do jedálnička zahrnúť viac citrónov, navrhujeme toto: používajte ich aj v ovocných či zeleninových šťavách, do šalátových dressingov alebo jednoducho pite veľa citrónovej vody. Skvelú prácu však dokážu odviesť nie len v tele, no využiť ich môžete aj inde. Na čistenie, starostlivosť o pleť a omnoho, omnoho viac!

Smetný kôš: Do nádobky na ľad dajte zmraziť citrónové plátky a ocot. Pár kociek potom poukladajte na dno smetného koša. Prečistí ho to a navyše osvieži ovzdušie. Zápach z koša však vyrieši aj citrónová kôra nasypaná medzi smeťami.

Chladnička: Namočte špongiu v citrónovej šťave a nechajte ju na pár hodín v chladničke. Na odstránenie zápachu funguje ešte lepšie, ako sóda bikarbóna. 

Krb: Vadí vám niekedy štipľavý zápach dymu z krbu? Skúste do ohňa pridať vysušenú citrónovú kôru.

Zápach z úst: Pitie citrónovej vody zbavuje zlého dychu. Ak jej však budete piť veľa, ústa si vypláchnite čistou vodou. Príliš veľa citrónu môže zubom uškodiť.

Ruky: Krájate cesnak alebo pripravujete rybu a neviete sa zbaviť zápachu z rúk? Pošúchajte si ich rozkrojeným citrónom.

Krabica pre mačky: Ak máte problém so zápachom „toalety“ vášho domáceho miláčika, poukladajte okolo neho pár plátkov citróna.

Lesknúci sa nábytok: Zmiešajte citrónový olej, citrónovú šťavu a olivový olej. Vznikne vám tak domáce leštidlo na nábytok.

Mikrovlnka: Ak sa vám na stenách mikrovlnky pripiekli zvyšky jedla, postupujte nasledovne: Do misky s vodou nakvapkajte citrónovú šťavu a pridajte aj pár plátkov citróna. Dajte ich hriať do mikrovlnky na tri minúty a jedlo vám zo stien odpadne samo.

Okná: Citrónová šťava odstraňuje mastnotu a špinu aj z okien. Zmiešajte ju s octom, kukuričným škrobom a vodou. Vznikne tak skvelá domáca okena.

Tvrdý vodný kameň: Rozkrojený citrón poobtierajte po batériách či iných častiach kúpeľní, kde vám ostal vodný kameň. Okrem odstránenia kameňa sa batérie budú dokonca aj lesknúť. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz