Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Mandarinky — prečo ich jesť a ako pestovať?

rss

Doprajte sebe aj svojim deťom denne aspoň po jednej mandarinke. Tieto sladké plody sú zdrojom cenných látok a vitamínov, a podporujú odolnosť organizmu voči celému spektru ochorení.

Čo mandarinky obsahujú?

Mandarinky sú známe ako výdatný zdroj vitamínu C, vápnika, bioflavonoidov a pektínu. Dužina mandariniek obsahuje veľa vody, takmer 2 % vlákniny, vyše 10 % sacharidov, necelé percento rastlinných bielkovín a nepatrný objem zdravého rastlinného tuku. Jedna mandarinka priemernej veľkosti obsahuje asi 5 gramov prírodného cukru. Bez obáv, nie je to cukor ako jeho rafinovaná napodobenina z obchodov — tento vám dodá zdravú energiu bez vedľajších rizík. Mandarinky patria medzi potraviny so stredným glykemickým indexom (spolu so zemiakmi varenými v šupke, banánmi, broskyňami alebo celozrnnou ryžou), takže by sa nemali jesť nalačno ani vo veľkých množstvách.

Mandarinky a zdravie

Vďaka obsahu antioxidantov sú mandarinky súčasťou stravy prispievajúcej k prevencii proti niektorým druhom rakoviny (napr. pečene), infarktu a mozgovej mŕtvice. Pektín pomáha bunkám lepšie hospodáriť s vodou, je prospešný aj pri snahe o zníženie nadváhy (k tomu ale treba viac, ako len začať jesť mandarinky). Mandarinky sú užitočné pri detoxikácii organizmu, sklone k zápcham, pri problémoch s močovou sústavou, podporujú metabolizmus. Okrem už spomenutého vitamínu C dodávajú aj vitamín A a vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej). Okrem klasických mandariniek nájdete v obchodoch aj vyšľachtené klementínky (neobsahujú jadierka) a tangerinky (kríženec mandarinky a pomaranča s vysokým obsahom vitamínu C).

Prečo a ako pestovať mandarinky?

Ak si chcete dopriať BIO mandarinky zaručene bez pesticídov, zberané v správnom štádiu zrelosti, máte len jedinú možnosť — skúste si ich vypestovať doma. Najlepšou cestou ako s tým začať, je kúpa vrúbľovanej mandarinky z e-shopu špecializovaného na subtropické rastliny, alebo od úspešného pestovateľa vo vašom okolí. Mandarinka nie je mrazuvzdorná, takže potrebujete dostatočne svetlý byt (v lete stačí aj slnečný balkón), ideálne vyhrievaný skleník alebo zimnú záhradu. Pri umiestnení bez prístupu opeľovacieho hmyzu sa kvietky opeľujú umelo (čistým štetčekom). Medzi kvitnutím a zberom zrelých plodov je asi 5 až 6 mesačný interval. Ideálna teplota prostredia je nad 22 °C. Pri poklese teplôt pod 10 °C upadá rastlina do spomaleného stavu, pri ktorom dokáže nepriaznivé podmienky prečkať — je to typický spôsob “slovenského” prezimovania citrusov vrúbľovaných na podnoži trifoliata. Pri teplote pod 0 °C ale rastlina zahynie!

  • Spôsob pestovania: u nás takmer výhradne v (dostatočne veľkých) nádobách, každý rok obmeniť za väčšiu nádobu s čerstvou zeminou.
  • Nároky na pôdu: substrát na citrusy alebo zmes záhradného substrátu (2 diely), piesku (1 diel) a ílovitej zeminy (1 diel).
  • Nároky na svetlo: mandarinky sú svetlomilné, potrebujú priame slnečné svetlo, pozor ale na nebezpečný šok z nečakaného prenesenia rastliny z tmavšieho interiéru na priamy slnečný úpek.
  • Nároky na vodu: mandarinky neznášajú chlórovanú vodu, ideálna je mierne vlažná mäkká voda, zálievka podľa potreby tak, aby bol koreňový bal vlhký, nie však premočený, pri zazimovaní sa zálievka obmedzí na minimum.
  • Nároky na hnojenie: kombinované hnojivo na citrusy podľa návodu.
  • Plodivosť: v ideálnych podmienkach kvitne a plodí počas celého roka.

Tešíme sa na vaše otázky a názory v komentároch pod článkom, alebo na Facebooku :)

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz