Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zber úrody v záhrade

rss

Pestovanie vlastnej zeleniny je výborný spôsob, ako poskytnúť svojej rodine domáce biopotraviny plné vitamínov a minerálov. Nie vždy je však ľahké odhadnúť, kedy sú plodiny pripravené na zber. Zber v správnom čase môže mať veľký vplyv na výnos a kvalitu plodín, a preto, aby sme vám pomohli vyťažiť zo záhrady čo najviac, prinášame vám naše najlepšie tipy na zber zeleniny.

Väčšie nie je vždy lepšie 

Veľa zeleniny je na vrchole kvality a najlepšej chuti, keď ešte nie je úplne zrelé. Medzi takúto zeleninu patra šaláty, cukety, uhorky, fazuľa, hrášok, zemiaky a aj repy. Ostatné, ako sú paradajky a vodné melóny, sú najlepšie, keď sa vyberajú, keď sú úplne zrelé a ich chuť dostala dostatok času na rozvoj.

Vyhnite sa mokrému počasiu

Zeleninoví záhradkári vedia, aké dôležité je, aby rastliny dostávali pravidelnú vlhkosť. Zrelé plody je však vo všeobecnosti lepšie pozbierať pred dažďom, ako po ňom, aby sa predišlo hnitiu, plesneniu plodov, či ich rozličným chorobám. Toto je obzvlášť dôležité v prípade plodín, ako sú paradajky, uhorky, tekvica a fazuľa. Tieto plodiny by sa za vlhka ani nemali okopávať.

Zbierajte plody často

Každý, kto pestuje cukety, vám povie, že jej plody môžu vyrásť z dĺžky 2 cm na dĺžku 20 cm v priebehu pár dní. Preto je pri niektorých plodoch naozaj dôležité dbať na ich častý zber. Ten môže viesť aj k vyššej kvalite a lepšej chuti zeleniny a taktiež môže podporiť väčší výnos plodín.

Používajte správne nástroje 

Mnoho druhov zelenín je možné oberať bez použitia špeciálnych nástrojov. Fazuľu, hrášok, hlávkový šalát, kel, kapustu a podobne je pozbierať z políčka jednoduché. Pre určité druhy plodín, ako sú cukety, paradajky, zemiaky, uhorky a mrkva, však platí, že je pri ich zbere je potrebné použiť správne nástroje. Používa sa ostrý nôž, nožničky na prestrihávanie, záhradná vidlička alebo iné vhodné nástroje, aby sa zabránilo poškodeniu rastliny alebo jej zberanej časti. Poškodené miesta plodu, či rastliny totiž poskytujú vstupný bod pre choroby a plody, napríklad cuketa alebo paradajky, sa môžu ľahko pomliaždiť, čím sa zníži kvalita ich skladovania. Po zbere umiestnite plody do koša alebo vhodnej nádoby tak, aby ste predišli poškodeniu a umožnili ľahké umývanie.

Máte viac tipov na zber plodov v záhrade? Budeme radi, ak sa o ne podelíte s nami a s našimi čitateľmi v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz