Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sú už zrelé? Kedy vyberať zo zeme a zbierať plody zeleniny v záhrade

rss

Zasadíte zeleninu, staráte sa o ňu, hnojíte ju, polievate, chránite pred chorobami a škodcami až konečne nastane čas, kedy plody zbierať. Ako však vedieť, kedy sú zrelé? Ak ich pozbierate priskoro, ešte nemusia mať dobrú chuť, ak neskoro, tak už môžu byť prezreté. Pri niektorých plodinách je odpoveď zrejmá, napr. paradajky menia farbu pri dozrievaní. Listy šalátu môžu byť zase zbierané priebežne podľa potreby. Pri iných plodinách si nemusíte byť istý, preto vám prinášame pár tipov na to, kedy plody zeleniny vyberať zo zeme a zbierať.

Kedy vyberať mrkvu

Mrkvu je možné zbierať v akejkoľvek veľkosti od malých cez väčšie až po zrelé korene. Predtým, ako začnete mrkvu vyberať zo zeme na zimné uskladnenie, jednoducho vytiahnite pár koreňov, aby ste sa uistili, že mrkva má vami požadovanú veľkosť. Zvyčajne sa korene mrkvy vyberajú zo zeme 2-3 mesiace po zasiatí.

Kedy vyberať pór

Pór sa všeobecne môže zbierať 16 až 20 týždňov po zasadení v závislosti od druhu. Keďže je v pôde také dlhé obdobie, je možné vyťahovať ho zo zeme od leta až do jesene, vždy, keď je potrebný. Aby nedošlo k poškodeniu plodiny, tak okolo rastliny vždy najprv skyprite pôdu.

Kedy vyberať cibuľu a cesnak

V júni až v júli, v závislosti od počasia, začnú listy cesnaku a cibule žltnúť, pretože tieto plodiny dozrievajú. Zozbierajte ich týždeň alebo dva po tom, čo listy odumrú. Na zber si zvoľte suchý deň, aby ste ich zo zeme uvoľnili pomocou vidiel. Po vybratí zo zeme nechajte cibuľu a cesnak na slnku, kým sa nevysušia. Po zaschnutí odstráňte vrchné listy a uskladnite ich na dobre vetranom a suchom mieste, ideálne zviazané do zväzkov.

Kedy vyberať zemiaky

Ako hľuzy zemiakov dozrievajú, zemiakové stopky a listy žltnú a odumierajú. To je užitočným indikátorom toho, že zemiaky sú už pripravené na to, aby ste ich vybrali zo zeme.

Kedy zbierať kukuricu

Pri kukurici sú indikátormi jej zrelosti zhnednuté konce. Vtedy odlúpte vonkajšie puzdro a vylúpnite jedno zrnko. Stlačte ho a ak je šťava z neho mliečna, tak kukuricu môžete zozbierať. Ak je kvapalina jasná, tak kukurica ešte potrebuje na dozretie nejaký čas, no a ak má nepríjemnú vôňu, tak je kukurica, žiaľ, už prezretá. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz