Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Cibuľa – prírodný liek starých materí

rss

Cibuľa, súčasť každej domácnosti, a tiež aj jedálnička, aj napriek svojmu zápachu. Je to jedna z najbežnejších zelenín na svete. Núti nás síce k plaču, no je veľmi zdravá. Najčastejšie ju konzumujeme surovú, varenú alebo smaženú, no najúčinnejšia je aj tak v surovom stave. Už naši predkovia využívali jej silu. Jej presný pôvod nie je známy, no jedno sa vie, že ľudia ju pestujú už vyše päťtisíc rokov.

V Egypte bola dokonca uznávaná, kde sa obrázky cibule našli na stenách pyramíd. Okrem toho bola pre starých Egypťanov symbolom večnosti. V prípade faraónovej smrti, ju dokonca vkladali do hrobky. Takže okrem zlata a iných vzácnych predmetov bola v hrobke nájdená aj cibuľa.

Je veľmi bohatá na vitamíny A, B, C a D, a tiež obsahuje aj éterické oleje. Okrem toho je zdrojom železa, vápnika a kyseliny listovej.

Cibuľa je veľmi účinná aj proti kašľu a nádche. V lekárničke starých materí vždy mala svoje miesto. Na suchý a dráždivý kašeľ je vynikajúci cibuľový čaj alebo stačí, ak si nakrájanú cibuľu zmiešate spolu s medom.

Mnohé štúdie potvrdili jej pozitívny vplyv na znižovanie krvného tlaku. Okrem toho má silné antibakteriálne účinky, zmierňuje poruchy trávenia a dokáže zabraňovať infekciám. Cibuľa má tiež veľký význam pre srdcovo-cievne zdravie.

Pomoc proti zápachu a slzeniu

Verím tomu, že mnohí odmietajú jej konzumáciu len kvôli nepríjemnému zápachu, ale aj cibuľový zápach sa dá zmierniť a to napríklad len vďaka čerstvej zelenine alebo lyžičke citrónovej šťavy, či horčice. Okrem toho vám proti cibuľovému dychu môže pomôcť aj šálka zeleného čaju.

Chcete sa zbaviť nepríjemného slzenia pri krájaní? Skúste cibuľu najprv ošúpať a potom ju vložiť na pár minút do chladničky. Ďalší účinný spôsob je, ak rozrezané polovice opláchnete pod studenou tečúcou vodou. Niekedy môže pomôcť aj keď budete cibuľu krájať na čerstvom vzduchu.

Žltá, biela alebo červená cibuľa?

Žltá cibuľa sa najviac hodí na varenie. Je najostrejšia a najaromatickejšia. Oproti žltej cibuli je biela cibuľa výrazne jemnejšia. Biela cibuľa sa najviac využíva v studenej kuchyni. Červená cibuľa má jemnú a sladkastú chuť a je bohatšia na železo. Červená cibuľa sa vďaka svojej farbe najčastejšie pridáva do šalátov.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz