Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zber ovocia

rss

Neviete si stanoviť správny termín na zber vášho ovocia? Pri určení termínu musíme byť opatrný, pretože nesprávne určený dátum zberu môže spôsobiť, že naša úroda bude slabá. Príliš skorý zber vedie k horšej kvalite ovocia. Nebude tak bohaté na vitamíny, aromatické látky a cukry, ako pri normálnom zbere. Na druhej strane neskorší zber môže mať negatívny vplyv pri skladovaní, kde ovocie sa stane citlivejšie, a tak rýchlejšie môže podľahnúť skaze.

Poznáme rôzne metódy, ktoré nám môžu pomôcť na správne stanovenie termínu zberu ovocia. Je potrebné, aby sme zohľadnili druh a charakter odrody a danú lokalitu.

1. Interval od plného kvitnutia po zber. Môžeme ho zistiť z pomologických opisov, ktoré sa nachádzajú v dostupnej literatúre, alebo na základe viacročného sledovania, čo je presnejšie.

2. Oddeliteľnosť stopky ovocia od konárika. Vieme to zistiť ľahkým spôsobom, a to ak mierne pootočíme plod smerom ku konáriku. Ak ovocie ľahko oddelíme, môžeme tvrdiť, že je vhodné na zber. Metódu oddeliteľnosti môžeme použiť pri odrode jabĺk, hrušiek, ale aj pri niektorých druhoch kôstkovín.

3. Podľa opadávania plodov, kde dozreté ovocie nám začína zo stromov opadávať. V tomto prípade nesmieme zaváhať a je potrebné, aby sme zber uskutočnili čo najrýchlejšie, hlavne ak sa jedná o odrody, ktoré sú náchylné na opadávanie. Naopak tu máme aj odrody, ktorých plody neopadávajú. Hovoríme o jahodách a malinách, kde je využitie tejto metódy problematické.

4. Vyfarbenosť a vývin semien, nám ukazuje, či semená u dozretých plodov majú hnedú farbu a celoplošne vyfarbenú šupku. Tento typ určenia sa najčastejšie používa pri jesenných a zimných odrodách jadrovín.

5. Farebnosť plodov patrí medzi spoľahlivejšie ukazovatele, najmä pri skorých odrodách jadrovín, kôstkovinách a drobnom ovocí. Vhodné obdobie nastáva vtedy, ak základná farba dosiahne žiadaný odtieň a intenzitu.

6. Pevnosť dužiny, ktorú tiež zaraďujeme medzi spoľahlivé znaky pri zbere, zisťujeme penetrometrom ako hodnotu odporu, ktorý kladie pokožka a dužina preniknutiu cudzieho telesa do vnútra samotného plodu.

7. Zloženie plodu, môžeme zistiť chemickým rozborom, či zrelé plody majú dostatočný obsah vitamínov, cukrov a kyselín. Bežným a jednoduchým spôsobom na zisťovanie obsahu škrobu v ovocí je vykonanie škrobovej skúšky, ktorá sa vykonáva náterom na prierez plodu, a to Lugolovym roztokom. Pomocou farebnej reakcie sa dozvieme obsah škrobu v ovocí.

8. Organoleptické posúdenie zrelosti zaraďujeme medzi jednoduché spôsoby určenia termínu zberu. Posudzujeme tu komplexnú chuť ovocia, konzistenciu a arómu dužiny, ale aj samotný vzhľad plodu. Organoleptické posúdenie zodpovedá aj požiadavkách zákazníka na kvalitu ovocia.

9. Zrelosť vhodná na dlhodobé skladovanie, má najlepšie vlastnosti na skladovanie ovocia. Ovocie, ktoré pozbierame, nie je úplne konzumne zrelé. Plody až po niekoľkých dňoch dozrejú do konzumnej zrelosti. V prípade vhodných podmienok, je možné, že ovocie nám vydrží v nezmenenom stave do mája až júna. To však platí len v prípadoch zimných jabloní a hrušiek.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz