Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zbavte sa škodcov alebo prilákajte opeľovače pomocou esenciálnych olejov

rss

Či už je vašim zámerom odpudiť zo záhrady škodcov, prilákať opeľovačov alebo jednoducho premeniť svoju záhradu na relaxačné miesto, esenciálne oleje vám v tom môžu pomôcť. Prečítajte si týchto 6 šikovných spôsobov využitia esenciálnych olejov v záhrade a nechajte sa nimi inšpirovať.

1. Zbavte sa nežiadúceho škodlivého hmyzu vo vašej záhrade

Existuje široká škála éterických olejov, ktorými sa môžete zbaviť nežiadúcich hmyzích škodcov vo vašej záhrade.

Rozmarínový olej je silným repelentom pre mnoho druhov otravného hmyzu vrátane múch, bĺch a komárov. Rozmarín je tiež skvelý na odradenie lariev hmyzu, ako je húsenica z kapusty, ktorá môže zničiť všetky listy kapusty, paradajok, uhoriek, melónov a dokonca aj niektorých koreňových zelenín.

Olej z mäty piepornej je výborným prírodným insekticídom, ktorý odpudzuje vošky, slimáky, mravce, chrobáky a blchy. Pepermintový esenciálny olej je tiež najlepším na odpudzovanie pavúkov.

Tymiánový olej funguje proti hmyzu ako kliešť a šváb. Klinčekový olej zase odpudzuje mnoho druhov lietajúceho hmyzu.

Ak si chcete vytvoriť širokospektrálny odpudzovač hmyzu, zmiešajte rovnaké časti rozmarínu, mäty piepornej, tymiánu a klinčekov (cca 10 kvapiek z každého) v rozprašovacej fľaši s vodou. Pred každým použitím pretrepte.

2. Odstráňte zo svojej záhrady plesne

Až 85% všetkých chorôb rastlín je zapríčinených plesňami, čo sa môže stať problémom, ak sú ponechané bez liečby. Hubových škodcov zapríčiňujúcich plesne sa môžete zbaviť esenciálnymi olejmi z čajovníka, oregána, tymiána, pepermintu, klinčeka a škorice. Účinné proti plesniam sú aj oleje extrahované z rastlín rodu Allium (cibuľa, cesnak, atď.).

Ak si chcete vytvoriť protiplesňový záhradný sprej s použitím ktorejkoľvek z týchto zložiek, pridajte 8-10 kvapiek jedného z týchto esenciálnych olejov do veľkej sklenenej sprejovej fľaše naplnenej vodou. Pred každým použitím roztok pretrepte. Aplikujte priamo na infikované rastliny raz alebo dvakrát týždenne, pričom sa vyhnite postreku v horúcom a suchom počasí, pretože olej aplikovaný na teplé lístie môže spôsobiť ich spálenie.

3. Stop slimákom a slizniakom

Cédrové drevo, yzop a borovica sú najlepšie éterické oleje, ktoré odpudia slimáky a slizniaky z vašich rastlín. Zmiešajte asi 1 čajovú lyžičku vybraného oleja v rozprašovacej fľaši s vodou. Takto riedený olej aplikujte v okolí rastlín, kde ste videli slimáky a slizniaky. Podľa potreby opakujte.

4. Vyžeňte zo záhrady hlodavce

Máte v záhrade problém s myšami alebo inými hlodavcami? Použite éterický olej z mäty piepornej. Čistá, čerstvá vôňa mäty tieto zvieratá odpudzuje. Stačí, ak po záhrade alebo v otvoroch myší, hniezdach hlodavcov rozložíte bavlnené guľôčky namočené v tomto oleji a hlodavce sa zaručene s vašou záhradou rozlúčia.

5. Odraďte domáce zvieratá od hrabania vo vašej zeleninovej záhrade

Ak si neviete poradiť s mačkou, ktorá stále lezie do vašej zeleninovej záhrady, tak vyskúšajte rozmarínový olej. Ten mačky neznášajú. Pokropte jeho roztokom zeleninový záhon alebo do neho namočte lano, ktoré potom okolo záhonov natiahnete.

Rovnako odpudzujúci účinok má aj olej z čierneho korenia. Naň sú veľmi citlivé aj psy a iné cicavce. Len majte na pamäti, že časté používanie tohto esenciálneho oleja môže byť časom nepríjemné aj pre ľudí.

6. Prilákajte do svojej záhrady opeľovače

Esenciálne oleje nie sú dobrými len na odpudzovanie nechcených tvorov z vašej záhrady, naopak, môžu byť  aj veľmi nápomocné. Niektoré voňavé oleje vám napríklad môžu pomôcť prilákať do záhrady prírodných opeľovačov. Vôňa neroli (pomarančovníka horkého) je neodolateľným lákadlom pre včely. Rovnako dobrými lákadlami pre hmyzích opeľovačov sú aj oleje z mnohých malokvetých rastlín, ako je levanduľa, majoránka, bazalka, rozmarín. Niektoré z nich okrem včiel prilákajú na vašu záhradu aj motýle.

Používate aj vy vo svojej záhrade esenciálne oleje? Poraďte nám, aj našim čitateľom ďalšie druhy olejov a tipy na čo slúžia v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

Zdroj obrázka: naturallivingideas.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz